Η Τρόικα … μένει Ελλάδα με ανοικτά μέτωπα

08:39 7/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Τα «αγκάθια» που υπάρχουν ανάγκασαν τους εκπροσώπους των πιστωτών μας να παρατείνουν την διαμονή τους στην Αθήνα: Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλαους Μαζουχ πιέζουν αφόρητα για φοροδιαφυγή και δεν χαλάρωσαν ούτε όταν ο έλληνας υπουργός τους παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι τα έσοδα τον Φεβρουάριο δείχνουν να είναι αυξημένα κατά 530 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο (ποσοστό 15%) σε σχέση με τον στόχο του Φεβρουαρίου ( 3,508 δις. ευρώ)!

Αν μη

τι άλλο άναψαν ένα πρώτο «πράσινο φως» για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών τόσο στις εφορίες όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία: Τίποτε όμως δεν γίνεται να σφραγιστεί ακόμη δεδομένου ότι υπάρχει απόκλιση κυρίως όσον αφορά στο ύψος των προτεινόμενων δόσεων.

Για αυτό θα χρειαστεί και νέος γύρος διαπραγματεύσεων σε πρώτη φάση ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

Προσωρινός πάγος μπήκε και στα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης για μια συνολική ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών προς τις Τράπεζες.

Η τρόικα έθεσε ενστάσεις τις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ελπίζει να κάμψει στην επικείμενη νέα 5μερή συνάντηση, που θα γίνει με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τρόικας, της Τράπεζα της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Οι αντιρρήσεις της τρόικας στο σχέδιο συνοψίζονται στη φράση ότι αυτό είναι γενναιόδωρο και θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Οι πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις και στο θέμα της συρρίκνωσης του δημοσίου: Ζητούν επιτακτικά να προχωρήσουν αμέσως οι διαδικασίες (πειθαρχικές και άλλες) έτσι ώστε να τεθούν σε αργία περίπου 7.000 επίορκοι και διορισμένοι με πλαστά πιστοποιητικά.

Έως τώρα οι προσπάθειες για απομάκρυνση επίορκων αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αργία μόλις 884 υπάλληλοι και άλλοι 1.890 σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπάλληλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα