Η Βενεζουέλα αποχαιρετά τον Τσάβες

19:16 8/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Τριάντα δύο αρχηγοί κρατών παραβρίσκονται στο κτίριο της Στρατιωτικής Ακαδημίας, ενώ χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας φορώντας τις κόκκινες μπλούζες του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν συρρεύσει έξω από το κτίριο.

Πολλοί από το πλήθος μάλιστα πέρασαν όλη τη νύκτα στην τεράστια πλατεία μπροστά από το κτήριο της Ακαδημίας και κοιμήθηκαν όπως-όπως πάνω σε χαρτόνια κι εφημερίδες, καθώς ήθελαν να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στον Ούγο Τσάβες, η σορός του οποίου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Εκτιμάται ότι

πάνω από δύο εκατομμύρια κόσμου συγκεντρώθηκαν στο σημείο.

Νωρίτερα το πλήθος φώναζε «Ο Τσάβες ζει» και «Ο αγώνας συνεχίζεται».

Μεταξύ των διεθνών προσωπικοτήτων που έχουν μεταβεί στο Καράκας για να παραστούν στην τελετή της κηδείας του Τσάβες είναι και ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ —που συχνά-πυκνά αποκαλούσε τον εκλιπόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας ‘αδελφό’ του—, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο προκάτοχός της στην προεδρία της μεγάλης νοτιοαμερικανικής χώρας Λουΐζ Ινάσιου ‘Λούλα’ ντα Σίλβα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Οι ΗΠΑ, που βρίσκονταν σε προστριβή με τον Τσάβες, αλλά και οι Ευρωπαίοι αντιπροσωπεύθηκαν στην κηδεία από χαμηλόβαθμες αποστολές, πλην της Ισπανίας—την οποία λόγω πρωτοκόλλου αντιπροσώπευσε ο πρίγκιπας διάδοχος Φίλιππος.

Μετά την ανάγνωση των ονομάτων των παρισταμένων ξένων ηγετών, η τελετή ξεκίνησε με τον εθνικό ύμνο της Βενεζουέλας που παιάνισε μία συμφωνική ορχήστρα.

Το φέρετρο με τη σορό του Τσάβες, που ήταν καλυμμένο εξ ολοκλήρου από την κίτρινη, μπλε και κόκκινη σημαία της χώρας, βρισκόταν εκτεθειμένο στο κέντρο της αίθουσας τιμών της Ακαδημίας.

Οι ξένοι ηγέτες είχαν σχηματίσει μία τιμητική γραμμή γύρω από το φέρετρο προς τιμήν του Τσάβες και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Μετά την κηδεία του Τσάβες προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σύνοδος της Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να ορκισθεί μεταβατικός πρόεδρος ο Νικολάς Μαδούρο, νυν αντιπρόεδρος και υποδειχθείς από τον ίδιο τον Τσάβες ως διάδοχός του.

Ωστόσο, οι βουλευτές της κύριας παράταξης της αντιπολίτευσης MUD ανακοίνωσαν σήμερα πως δεν πρόκειται να παραστούν στην ορκωμοσία του Μαδούρο στην Εθνοσυνέλευση, καθώς τη θεωρούν ως «παραβίαση» του Συντάγματος, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής Άνχελ Μεδίνα.

Η αντιπολίτευση έχει δηλώσει πως ο Μαδούρο δεν επιτρέπεται να αναλάβει την προεδρία αφού θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς πρόωρες προεδρικές εκλογές, που αναμένεται να προκηρυχθούν εντός 30 ημερών. Επίσης κοινοβουλευτικοί αναλυτές, προσθέτουν πως ενδεδειγμένος για να αναλάβει την προεδρία είναι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ντιοσδάδο Καμπέγιο.

Ο Μαδούρο αναμένεται να επικρατήσει με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές. Η αντιπολίτευση ακόμη δεν έχει αποφασίσει για το πρόσωπο που θα διεκδικήσει την εκλογή, αλλά οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο υποψήφιός της θα είναι πάλι ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μιράνδα Ενρίκε Καπρίλες Ραδόνσκι, ο οποίος ηττήθηκε από τον Τσάβες στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Ο Τσάβες που ηγήθηκε της Βενεζουέλας για 14 χρόνια πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 58 ετών έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Η σορός του θα μεταφερθεί στο στρατιωτικό μουσείο στο Καράκας, εκεί όπου το 1992 συνελήφθη ως νεαρός αξιωματικός έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα που οργάνωσε.

Το κτίριο θα μετατραπεί σε ένα νέο μουσείο της επανάστασης δήλωσε ο Μαδούρο.

Ωστόσο οι υποστηριχτές του Τσάβες ήθελαν τη σορό του στο Πάνθεον δίπλα στον Σιμόν Μπολιβάρ, όμως σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας απαιτούνται 25 χρόνια από το θάνατο κάποιου για να μπει στο Πάνθεον.

Keywords
Τυχαία Θέματα