Ικανοποίηση από τις δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ

Αναλύοντας ειδικά την χθεσινή δημοσκόπηση της Κάπα Research, στο ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι και τα δύο κυβερνητικά κόμματα εμφανίζονται ενισχυμένα, ενώ ακριβώς στον αντίποδα, ʽχαμένηʼ εμφανίζεται η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, που αποχώρησε από την κυβέρνηση. Επιλέγοντας δε να συγκρίνουν με την δημοσκόπηση

της ίδιας εταιρίας τον Δεκέμβριο του 2012, παρατηρούν την αύξηση κατά 18% του ΠΑΣΟΚ και την μείωση κατά 44% της δύναμης της ΔΗΜΑΡ. Ακόμα όμως και σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τη δύναμή του κατά 15,8% (από 6,3% σε 7,3%), όταν η ΔΗΜΑΡ χάνει 28%, πέφτοντας από το 3,9% στο 2,8%.

Το 7,3% στην πρόθεση ψήφου, που γίνεται 9,1% με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, δίνει ελπίδες στο κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι σταθεροποιεί την ανοδική του πορεία και πλησιάζει τον διψήφιο αριθμό, ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση λαμβάνει δύσκολα μέτρα και βάλλεται για επιλογές τύπου ΕΡΤ. Από μόνη της αυτή η πορεία εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα της αντίληψης των πολιτών για την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας, αλλά και της διεξόδου που βλέπει από την κρίση.

Την ερμηνεία αυτή ενισχύει το γεγονός ότι τους τελευταίους επτά μήνες (από τον περασμένο Δεκέμβριο) «καθηλωμένος» εμφανίζεται περίπου στα ίδια επίπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν εμφανίζει παρά μία αύξηση της τάξεως του 0,88%, παρά το γεγονός ότι η συγκυρία θεωρείται περισσότερο από καλή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πορεία που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις αναμένεται να μπει εμμέσως και στον δημόσιο λόγο του ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, επαναλαμβάνοντας την αποδοχή που είχε στον κόσμο η παραμονή του στην κυβέρνηση. Βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ άλλωστε είναι η επιτυχία της τελευταίας, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο προσωπικά, να ρίχνει μεγάλο βάρος στο κυβερνητικό του έργο, άμα τη επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε επιστρέφοντας από την Μαγιόρκα χθες, για να παραστεί στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα. Αντίστοιχες εντολές έχουν και οι υπόλοιποι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμα και οι βουλευτές που καλούνται να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο. Εκεί όμως βρίσκονται και τα μεγάλα ʽαγκάθιαʼ που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα ο κ.Βενιζέλος, καθώς η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δείχνει εικόνα ʽσκορποχωρίουʼ, με την καταψήφιση οποιουδήποτε νομοθετήματος στο εξής να συνιστά μόνιμη απειλή…

Keywords
Τυχαία Θέματα