ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ

Εντός Νοεμβρίου η δόση, λένε κυβερνητικές πηγές. «Αργά ή γρήγορα» θα εκταμιευθεί σημειώνει ο Αντ. Σαμαράς. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής η ψήφιση των μέτρων. Ενημέρωση Σαμαρά, Στουρνάρα σε Βενιζέλο, Κουβέλη.

Η Άγκελα Μέρκελ

ήλθε, είδε και απήλθε. Και η ελληνική κυβέρνηση μένει αφενός με την ικανοποίηση της πολιτικής στήριξης που παρείχε, αφετέρου όμως της αγωνίας για τα επόμενα βήματα που, κάθε άλλο παρά εύκολα είναι.

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων – που γίνονται όλο και πιο επώδυνα -, να κλείσει σειρά νομοθετικών εκκρεμοτήτων ως προς τις προαπαιτούμενες δράσεις σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών και να βρει απάντηση για τη χρηματοδότηση του κόστους της επιμήκυνσης.

Ο Αντ. Σαμαράς αναγνώρισε, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, πώς μία σειρά θεμάτων παραμένουν ανοικτά, εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι «αργά ή γρήγορα» θα εκταμιευθεί η δόση. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελών να παρουσιασθεί η συμφωνία με την τρόικα αλλά και η προώθηση σειράς εκκρεμοτήτων που χρονίζουν προκειμένου να ζητηθεί η εξουσιοδότηση του Εurogroup για την εκταμίευση της δόσης.

Ως προς τα μέτρα, αυτά δεν πρόκειται να ψηφισθούν πριν τη Σύνοδο αφενός για πρακτικούς λόγους χρόνου, αφετέρου με την ελπίδα ο κ. Σαμαράς να αποσπάσει μία θετική αντίδραση των ευρωπαίων ηγετών που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο κατά τη δύσκολη κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθήσει. Για το χρονοδιάγραμμα αλλά και τα αποτελέσματα της συνάντησης με την κ. Μέρκελ αλλά και της χθεσινή συνεδρίασης του Eurogroup ενμερώθηκαν από τους κ. Σαμαρά και Στουρνάρα και οι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κιαι της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης.

Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που προκαλεί η επιμήκυνση. Το Eurogroup ζήτησε από την ελληνική πλευρά να αναζητήσει λύσεις κάλυψης του κενού ενώ η κ. Μέρκελ – στην οποία ετέθη το ζήτημα – εμφανίστηκε μάλλον θετική, αρκεί να μην προϋποθέτει επιπλέον χρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές χώρες. Πάντως, ο Γ. Στουρνάρας σε δήλωσή του το βράδυ της Τρίτης, από το Μαξίμου, σχολίασε πως η εξεύρεση των χρημάτων δεν αποτελεί δύσκολο πρόβλημα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση για την επίσκεψη της κ. Μέρκελ, καθώς όπως σημειώνεται – αν και παρέμεινε πιστή στη λιτότητα – έστειλε σαφές μήνυμα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εφόσον αυτή φυσικά καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Διαβάστε επίσης:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΑΜΑΡΑ-ΕΤΑΙΡΩΝ, ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΩΝ

Keywords
Τυχαία Θέματα