Ημέρα της Ευρώπης σε καιρούς κρίσης

11:22 9/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Η φετινή επέτειος δεν είναι από τις καλύτερες. Η Ένωση είναι αντιμέτωπη με ανεργία, οικονομική ύφεση, φαινόμενα αναζωπύρωσης εθνικιστικών τάσεων, αδιόρατο μέλλον.

Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε των 27 κρατών μελών, των 500 εκατομμυρίων κατοίκων και τα θεσμικά της όργανα. Οι ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, για τις θέσεις εργασίας τους, για τις συντάξεις τους.

Όπως κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή, την 9η Μαΐου, πραγματοποιούνται διάφορες

εκδηλώσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε που σκοπεύουν στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις δράσεις και τις πολιτικές της Ε.Ε.

Τα κτίρια όπου στεγάζονται τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο μάλιστα, ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε ομιλία του, την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό όνειρο βρίσκεται υπό απειλή από «την επανεμφάνιση του λαϊκισμού και του εθνικισμού».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο ισχυρή, όσο ισχυρή τη θέλουν τα κράτη-μέλη της» δήλωσε με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο Μάρτιν Σουλτς, ενώ αναφερόμενος στην τεράστια ανεργία των νέων, δήλωσε ανέφερε ότι πρόκειται για μ ια γενιά που έχει τα περισσότερα εφόδια στην ιστορία της Ευρώπης, με το 50% να βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας».

Ένας επιπλέον πονοκέφαλος για την Ε.Ε. είναι η ενότητά της, που αποτελεί πλέον ζητούμενο, μετά και την επιδίωξη της Βρετανίας να προχωρήσει σε αλλαγή της σχέσης με την ΕΕ και τη διενέργεια ακόμα και δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στους κόλπους της.

Keywords
Τυχαία Θέματα