ΗΠΑ-Γαλλία αναγνωρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση

«Πιστεύουμε ότι είναι ένας νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού, μια αντανάκλαση του συριακού λαού (…) Θέλουμε επίσης (αυτός ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης) να δείξει την ικανότητά του να εκπροσωπήσει τους Σύρους εντός της Συρίας», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ.

Από την πλευρά της η Γαλλία πήγε ένα βήμα πιο μακρυά και αναγνώρισε το Συνασπισμό ως μιας μελλοντική. προσωρινής κυβέρνηση.

Πιο ειδικά ο  πρόεδρος

Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι το Παρίσι αναγνωρίζει το νέο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης «ως τον μοναδικό εκπρόσωπο του συριακού λαού και ως τη μελλοντική προσωρινή κυβέρνηση της δημοκρατικής Συρίας».

«Ανακοινώνω ότι η Γαλλία αναγνωρίζει τον συριακό εθνικό συνασπισμό ως τον μοναδικό εκπρόσωπο του συριακού λαού και ως τη μελλοντική προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας που θα μας επιτρέψει να τελειώσουμε με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη τύπου.

Σε ότι αφορά το θέμα της προμήθειας όπλων στη συριακή αντιπολίτευση, στην οποία το Παρίσι αντιτασσόταν μέχρι σήμερα, δήλωσε ότι θα πρέπει αναγκαστικά να τεθεί και πάλι.

«Αυτό το ζήτημα (της προμήθειας όπλων) θα πρέπει αναγκαστικά να τεθεί και πάλι, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε όλες τις χώρες που αναγνωρίζουν αυτήν την προσωρινή κυβέρνηση», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Νωρίτερα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού Άχμαντ Μόαζ αλ Χατίμπ δήλωσε ότι επιθυμεί να αναγνωριστεί το νέο όργανο της συριακής αντιπολίτευσης από την Ευρώπη και να λάβει οικονομική υποστήριξη, επισημαίνοντας ότι αυτό θα του επιτρέψει να λειτουργήσει ως κυβέρνηση και να αποκτήσει όπλα.

«Ζητώ από τα ευρωπαϊκά κράτη να αναγνωρίσουν πολιτικά τον συνασπισμό ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού και να του προσφέρουν οικονομική υποστήριξη», όπως δήλωσε ο αλ Χατίμπ σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Ρόιτερς.

«Όταν λάβουμε την πολιτική αναγνώριση, τότε ο συνασπισμός θα μπορέσει να λειτουργήσει ως κυβέρνηση και έτσι να αποκτήσει όπλα. Αυτό θα λύσει τα προβλήματά μας», τόνισε.

Στο μεταξύ αύριο οι  υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Κόλπου και της Ρωσίας συνέρχονται  στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν την κρίση της Συρίας και τις προοπτικές μιας πολιτικής μετάβασης στη χώρα αυτή.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Ομάν επιδιώκουν «να βάλουν τέλος στα δεινά του συριακού λαού μέσω μιας γρήγορης πολιτικής μετάβασης και του τερματισμού της αιματοχυσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), Άμπντελ Λατίφ Αλ Ζαγιάνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα