ΗΠΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Συνταγματικό έκρινε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου για την υγεία, του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, που προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση του κάθε Αμερικανού πολίτη έως το 2014 ή την επιβολή προστίμου σε όσους δεν ασφαλισθούν.

Οι ομάδες που έφεραν αντιρρήσεις (26 πολιτείες, 4 ιδιώτες και μια ομάδα επιχειρηματιών) στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υποστήριζαν ότι το κογκρέσο με το άρθρο

αυτό παραβίασε το σύνταγμα καθώς δεν μπορεί να εξαναγκάσει τους πολίτες να συμμετέχουν σε εμπορικές συναλλαγές οι οποίες ρυθμίζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Επίσης το δικαστήριο έπρεπε να αποφασίσει και για ένα ακόμη άρθρο του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει  επέκταση της κρατικής ασφάλισης -Medicaid- για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Το δικαστήριο αν και δεν το απέρριψε αποφάσισε να περιορίσει την έκταση της εφαρμογή του.

Η κυβέρνηση Ομπάμα  ανέμενε με αγωνία τη σημερινή απόφαση καθώς μια αρνητική τοποθέτηση του δικαστηρίου θα ήταν πλήγμα στην προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα πέντε μόλις μήνες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα