Ιράν: Οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών

Ο 47χρονος Σαΐντ Τζαλίλι, ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών για τα πυρηνικά, έφτασε νωρίς το απόγευμα στο υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο της Τεχεράνης και υπέγραψε την αίτηση εγγραφής του στον κατάλογο των υποψηφίων, χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Γνωστός για την αμετακίνητη στάση του στις συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις, ο Τζαλιλί έχασε το πόδι του στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ και έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2005-2007.

Το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, το όργανο που επιβλέπει τις εκλογές

θα ανακοινώσει ως τις 23 Μαΐου ποιοι θα είναι τελικά υποψήφιοι.

Υποψηφιότητα θα θέσει και ο μετριοπαθής πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασέμι Ραφσατζανί.

Ο Ραφσατζανί, που τον Αύγουστο θα κλείσει τα 79 του χρόνια, διατέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 1989 ως το 1997.

Οι μεταρρυθμιστές και οι μετριοπαθείς στο Ιράν επιθυμούσαν να είναι υποψήφιος ο Ραφσατζανί, όμως εκείνος μέχρι σήμερα είχε φανεί ιδιαίτερα διστακτικός. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο 78χρονος σήμερα πολιτικός θεωρείτο από τους παρατηρητές ότι θα αρκείτο να στηρίξει δημόσια, εν όψει αυτών των εκλογών, τον αντιπολιτευόμενο Αλι Ακμπάρ Βελαγιατί. Ο τελευταίος χαίρει της εκτίμησης των συντηρητικών πνευματικών.

Από την πλευρά του ο Βελαγιατί, που έχει θητεύσει στο υπουργείο Εξωτερικών, επίσης κατέθεσε την τελευταία στιγμή την προεδρική υποψηφιότητά του. Σήμερα, συμβουλεύει τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεί. Ο τελευταίος, έχει στο ιρανικό πολιτικό σύστημα περισσότερη εξουσία και από τον πρόεδρο της χώρας.

Ομως υπήρξε και άλλη μια επίσημη προεδρική υποψηφιότητα της τελευταίας ώρας, αυτή του δημάρχου Τεχεράνης Μοχάμεντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, πρώην αστυνομικού διοικητή, που θεωρείται από τους παρατηρητές ότι εφόσον υπάρξει η ανάγκη εκλογικού δεύτερου ‘γύρου’, τότε θα αλληλοϋποστηριχθεί με τον Βελαγιατί.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα