ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

H ιταλο-ισπανική λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί εκ των προτέρων να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή μια χαραμάδα επέκτασης των αποφάσεων της συνόδου κορυφής ώστε να καλύπτουν και τις ελληνικές τράπεζες.

«Η ιδιαιτερότητα των πτυχών του Προγράμματος

που αποφασίσαμε για την Ισπανία και την Ιταλία διαφοροποιείται από την Ελλάδα που είναι μια χώρα που έχει ενταχθεί σε Πρόγραμμα (Μνημόνιο), ενώ η Ισπανία και η Ιταλία πληρούν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση και a priori η ιταλο-ισπανική λύση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα», δήλωσε στο πρακτορείο ΑΜΠΕ. Απαντώντας όμως σε ερώτηση για το αν  η δράση «ομοειδείς περιπτώσεις» («similar cases») αφήνει περιθώρια να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, είπε: «Αν η Ελλάδα μπορέσει να βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε βέβαια η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, σημειώνοντας ωστόσο πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν το δικαίωμα να προκαλέσουν μία ανθρωπιστική κρίση. «Θα γίνουν οπωσδήποτε διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών. Δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτές τις συνομιλίες. Αλλά βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό και αυτές οι ιδέες θα τεθούν», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα