Μέχρι και το 2016 εισφορά αλληλεγγύης ζητά η τρόικα

Κατά τα άλλα μια στο καρφί και μια στο πέταλο, η έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα. Ως συνηθίζει άλλωστε, από την μια πλευρά βλέπει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του Προγράμματος και από την άλλη μιλά για σημαντικές καθυστερήσεις σε πολύ συγκεκριμένους τομείς, τα έσοδα, τη φοροδιαφυγή και τις αποκρατικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο αναφέρει πως η Ελλάδα

έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε γενικές γραμμές, ωστόσο αφήνει αιχμές πως η πρόοδος αυτή είναι αργή.

Πολλές σημαντικές δράσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν καθυστερήσει, διαμηνύει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο στο δημοσιονομικό σκέλος αλλά και στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών”, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Κατά την Κομισιόν, οι προοπτικές για το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας δεν έχουν μεταβληθεί από την αμέσως προηγούμενη αναθεώρηση. Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν πως το δημοσιονομικό σκέλος βρίσκεται στο σωστό δρόμο και κατά γενική ομολογία εντός τροχιάς. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό κλιμάκιο προειδοποιεί πως σημαντικές δυσλειτουργίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις στον κλάδο της υγείας απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη διετία 2013 – 2014.

Επί της ουσίας, η Κομισιόν προειδοποιεί για νέο δημοσιονομικό κενό, ως αποτέλεσμα των δράσεων που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί στον κλάδο της υγείας.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει πως ο στόχος για τα έσοδα για το τρέχον έτος 2013 έχει μειωθεί στα 1,6 δισ. ευρώ, ωστόσο ο στόχος για τη διετία 2013 – 2014 αφορά στην άντληση ποσού ύψους 5,1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Εστιάζοντας στις ελληνικές τράπεζες, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πουλήσει “σημαντικό” ποσοστό της Eurobank σε ιδιώτες επενδυτές μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2014.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων που θέτει για την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της έκθεσής της, είναι οι εξής: Αύξηση των δημοσίων εσόδων και αναμόρφωση του αναποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης των εσόδων. Η Κομισιόν κρίνει επιτακτική την ανάγκη ενός πλήρους λειτουργικού και αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης των δημοσίων εσόδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα