Και απολύσεις και διαθεσιμότητες

Του Βαγγέλη Δουράκη

Της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών που θα «κλείσει» και στο τεχνικό της σκέλος οπωσδήποτε μετά την συνάντηση Στουρνάρα- Τόμσεν και το αργότερο μέχρι σήμερα το βράδυ θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση από την τρόικα αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για όλη την «ατζέντα» της συμφωνίας.

Αναχωρώντας πάντως το Σάββατο από Την Αθήνα Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ είχαν πάρει στις αποσκευές τους και τις 14.000 απολύσεις υπαλλήλων

που ήθελαν για μέχρι το τέλος του 2014 και τις 25.000 διαθεσιμότητες που θα γίνουν ούτως ή άλλως.

Η «δεξαμενή» μέσα από την οποία θα προκύψουν οι απολύσεις θα είναι κυρίως μέσω του «λουκέτου» που θα μπει σε δημόσιους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου (όπου οι θέσεις των υπαλλήλων είναι προσωποπαγείς και απομακρύνονται άμεσα), αλλά και τις συγχωνεύσεις, όπου θα δίνεται και η δυνατότητα εθελουσίας.

Απολύσεις θα υπάρξουν βεβαίως και μέσα από τις λίστες των επίορκων, όπως και μέσω του σχήματος της διαθεσιμότητας, σε πλεονάζον προσωπικό που θα επιλέξει κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης με την εξαγορά πλασματικών χρόνων.

Η Κυβέρνηση δηλώνει πως στην θέση εκείνων που θα απομακρυνθούν, θα προσληφθούν άλλοι ανάλογου αριθμού, μέσω ΑΣΕΠ.

Τα άλλα κομμάτια της συμφωνίας αφορούν:

- στο «κούρεμα» του «χαρατσιού» της ΔΕΗ που μειώνεται κατά 15% σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και οι απώλειες εσόδων 200 – 280 εκατ. ευρώ θα αναπληρωθούν από την φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων και των αγροτεμαχίων και από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών επί των οποίων θα επιβληθεί το νέο χαράτσι της ΔΕΗ

- στις ρυθμίσεις για χρέη – εισφορές. Θεσπίζονται 48 δόσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία ή χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα