Και χαράτσι και νέα μέτρα το 2013

Το χαράτσι της ΔΕΗ θα πληρώσουν και φέτος 5,5 εκατ. νοικοκυριά. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έπρεπε να φθάσει στις Βρυξέλλες για να αποκαλύψει το σχέδιο που προετοίμαζε τόσους μήνες όταν δήλωνε ότι έχουμε ακόμα καιρό για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (θα αντικαθιστούσε το χαράτσι και τον ΦΑΠ). Ο κ. Στουρνάρας

ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί το συγκεκριμένο τέλος έως τις αρχές του 2014 όποτε και θα ενσωματωθεί στο νέο ενιαίο τέλος ακινήτων. Βέβαια το γεγονός ότι θα διατηρηθεί το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σημαίνει ότι θα διατηρηθεί και για το 2013 ο φόρος ακίνητης περιουσίας.

Τα νοικοκυριά παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα το 2013, θα υποστούν ακόμα μία χρονιά την σκληρή φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά αλλά αντίθετα υπάρχουν 18 κενές θέσεις διευθυντών στο ΣΔΟΕ και άδειες εφορίες. Τα ληξιπρόθεσμα διογκώνονται ενώ η φοροδιαφυγή όπως αποκαλύπτεται τις τελευταίες μέρες και από τα δελτία τύπου του υπουργείου Οικονομικών οργιάζει. Και στα ταμεία του κράτους τα ποσά που εισέρχονται από τα πρόστιμα ελάχιστα. Το μόνο που φοβάται και διατηρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση είναι τα ηνία του ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να μπορεί να παρέμβει όπως κάνει τόσα χρόνια. Για αυτό άλλωστε δεν προχωρά στην αυτονόμηση της Γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το χαράτσι που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα είναι ηπιότερο. Ήδη έχουν γίνει υπολογισμοί. Αρκεί όπως αναφέρει στο matrix24.gr το ίδιο στέλεχος, να ληφθεί η πολιτική απόφαση για να μειωθούν οι συντελεστές. Βέβαια σημειώνει ότι από τη μείωση των συντελεστών θα προκύψουν απώλειες. Τα ποσά λοιπόν που θα χάσει το δημόσιο θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές. Πηγές που αναζητούνται από το οικονομικό επιτελείο. Δηλαδή, εντός του έτους θα έρθουν και άλλα μέτρα. Πιθανόν από την εξοικονόμηση δαπανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα