ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2013

Τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών συνολικά, κατά 5% μέσα στο 2013, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Στόχος της πολιτείας είναι σύμφωνα με τον υπουργό, η μείωση του μισθολογικού κόστους.

Σε συνέχεια της απόφασης που ανακοίνωσε, εσπευσμένα, την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Βρούτσης, για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1%, στο ΙΚΑ, ο υπουργός, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΞΕΕ,

αποκάλυψε, ότι εντός του 2013, η συνολική μείωση θα φθάσει το 5%. Όπως άλλωστε, ορίζει και το Μνημόνιο.

Αυτό που δεν ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας, θα το βρει όμως μπροστά του, ακόμη κι αύριο, στη συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής της Τρόικας, είναι το τρόπος που θα καλυφθεί η «τρύπα» που αναμένεται να δημιουργηθεί στο ΙΚΑ, εξαιτίας της μείωσης των εισφορών. Ακόμη και το -1,1% που αποφασίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, παρ’ ότι αφορά σε εισφορές υπέρ ΟΕΚ και Εργατική Εστία (που καταργήθηκαν) στην ουσία δημιουργεί έλλειμμα στο ΙΚΑ, καθώς το ταμείο παρ’ ότι εισέπραττε τις εισφορές για λογαριασμό των λογαριασμών, δεν τα κατέβαλε, τουλάχιστον όχι στο σύνολό τους…

Παράλληλα, ο υπουργός υποστήριξε ότι θα μειωθεί και το γραφειοκρατικό κόστος, μέσα από την κατάργηση της αυτοπρόσωπης  παρουσίας στο ΣΕΠΕ και τον ΟΑΕΔ, όπου η ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων με τους οργανισμούς θα είναι υποχρεωτική από τον Μάρτιο του 2013. Η προαιρετική θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί νομοθετικό πλαίσιο, μετά από συνεργασία των κοινωνικών εταίρων με τη συμμετοχή και του ΞΕΕ, για την αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού.Το νέο πακέτο για το 2013 θα είναι αξίας, περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούλιο του επόμενου έτους, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, θα ολοκληρωθεί ένα σημαντικό project που έχει αναλάβει ο υπουργός, η απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας.

Από κοινού με τον πρόεδρο του ΞΕΕ Γ. Τσακίρη, ο κ. Βρούτσης συμφώνησε να συνεργαστούν για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Επίσης, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας, ώστε από το 2013 θα εκδίδονται κοινά ασφαλιστικά και φορολογικά πιστοποιητικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα