ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗ ΕΕ

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σεβασμό των δικαιωμάτων των ανήλικων μεταναστών κάνει λόγο για περιθώρια βελτίωσης της υποδοχής και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών που αναζητούν άσυλο στην ΕΕ.

Η επίτροπος αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ, παρουσιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων που έρχονται στην Ευρώπη επισήμανε τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν στα κράτη- μέλη, σχετικά με την υποδοχή και την προστασία αυτών των παιδιών.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταναστεύουν

στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι έχουν αποδράσει από πολέμους, συγκρούσεις ή άλλες δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και ορισμένοι έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους στη διάρκεια του ταξιδιού. Η Επιτροπή ζητεί να βελτιωθούν οι προσπάθειες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το 2011, στην ΕΕ των «27», υποβλήθηκαν 12.225 αιτήσεις χορήγησης ασύλου από ασυνόδευτους ανηλίκους. Στην Ελλάδα υποβλήθηκαν 60 αιτήσεις ασύλου από ασυνόδευτους ανήλικους το 2011, έναντι 145 αιτήσεων το 2010.

Πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων που εισέρχονται στην Ευρώπη παράνομα. Η Ιταλία διαβίβασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, στις 31 Δεκεμβρίου 2011, υπήρχαν στην ιταλική επικράτεια 5.959 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Η Γαλλία εκτιμά τους ασυνόδευτους ανηλίκους στην επικράτειά της σε 6.000, στην Ισπανία ο συνολικός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων την περίοδο 2008-2011 ήταν πάνω από 5.500, ενώ το Βέλγιο εκτιμά ότι στην επικράτειά του υπάρχουν 4.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά που υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου σε χώρες της ΕΕ το 2011, προέρχονται από το Αφγανιστάν (5.655 παιδιά), από τη Σομαλία (645) και από τη Γουϊνέα (525).

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασύλου στην ΕΕ έως τα τέλη του 2012.

Πληροφορίες ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα