Καλύτερο το 2013 για την Ευρωζώνη εκτιμά η Λαγκάνρτ

Την πεποίθησή της ότι οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη θα είναι το 2013 θετικότερες εξέφρασε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Die Zeit».

«Πιστεύουμε ότι θα ενταθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας. Από την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες έρχονται θετικότερα αναπτυξιακά μηνύματα» δήλωσε η ίδια και επισήμανε ότι προϋπόθεση για τη «στροφή» είναι να εφαρμόσει η Ευρώπη τα κατάλληλα πολιτικά μέτρα.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους», επισημαίνει η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχαν ενδεχόμενα φιλόδοξα μέτρα λιτότητας στη Γερμανία.

«Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες στην εκτέλεση του σταθεροποιητικού της προγράμματος» τονίζει η Λαγκαρντ και προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτόν θα αντιμετωπισθούν τα αντιαναπτυξιακά φαινόμενα που προκύπτουν από τα μέτρα λιτότητας στις χώρες της κρίσης.

Ακόμη η επικεφαλής του ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργεί, ενώ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης της τραπεζικής ένωσης.

Επίσης η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχεται ότι η δραστηριοποίηση του ΔΝΤ στην Ευρώπη δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήταν μια πρόκληση, καθώς πρέπει να ενεργούμε από κοινού με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να αναζητούμε συναινέσεις» σημειώνει δε ότι στο μέλλον «δεν θα είναι απαραίτητο να δραστηριοποιείται οικονομικά το ΔΝΤ σε όλες τις περιπτώσεις». Θα υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το ΔΝΤ θα επικεντρώνει τη δραστηριότητα του στην εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής, εξηγεί η ίδια.

Ακόμη η κ. Λαγκάρντ αναφερόμενη στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε τη σχέση τους «φιλική παρά τις διαφωνίες τους στο ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Είναι φίλος ο κ. Σόιμπλε…Δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα τα σημεία, αλλά τον σέβομαι».

Keywords
Τυχαία Θέματα