Κάμερον και Μέρκελ …αναμετριούνται στο Νταβός

Στις 11:30 ώρα Ελλάδας αναμένεται η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία θα επικεντρωθεί στην προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και της διαφάνειας στις συναλλαγές, καθώς και στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής στην οποία επιδίδονται ισχυρές πολυεθνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες ευεργετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Το Sky News υποστηρίζει ότι ο Κάμερον δεν πρόκειται να μιλήσει για την Ευρώπη και το δημοψήφισμα που εξήγγειλε κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Λονδίνο.

Οι χθεσινές εξαγγελίες Κάμερον προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Νταβός: «Όταν ένας πολιτικός λέει ότι θα κάνει δημοψήφισμα μετά τις εκλογές, στην πραγματικότητα δεν σκέφτεται το δημοψήφισμα, αλλά τις εκλογές».

Η ομιλία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έχει προγραμματιστεί για τις 15:15 ώρα Ελλάδας. Η Μέρκελ αναμένεται να επισημάνει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που, κατά την άποψή της, χρειάζεται η Ευρώπη ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική και να υπερβεί τη σημερινή κρίση. Με ενδιαφέρον αναμένονται ενδεχόμενες προτάσεις της στο θέμα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε. Αναλυτές στο Βερολίνο υποστηρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιμένει πλέον στο ζήτημα της άμεσης αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, καθώς το εγχείρημα κρίνεται ιδιαίτερα χρονοβόρο σε σχέση με τα αποτελέσματα που αναμένεται να αποφέρει. Την Γερμανίδα καγκελάριο συνοδεύουν φέτος στο Νταβός ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης θα συμμετάσχει σε συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και τέσσερις ακόμη υπουργοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα