Καμία αλλαγή στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση

09:23 4/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διαψεύδοντας τις σχετικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί τα πάντα, δηλαδή να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των τραπεζών για τους όρους των αυξήσεων κεφαλαίου, να έχουν κατατεθεί τα ενημερωτικά δελτία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να οριστεί η περίοδος άσκησης

των δικαιωμάτων. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αφού οι τράπεζες προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, τότε εφόσον αυτό χρειαστεί, μπορεί να δοθεί μια άτυπη παράταση λίγων εβδομάδων για την άσκηση των δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Πρόκειται για μια καθαρά διαδικαστική και άτυπη παράταση που δεν αλλάζει τίποτα από όσα έχουν συμφωνηθεί.

Σημειώνεται ότι για να αλλάξει ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα ή οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, θα έπρεπε να αλλάξει το Μνημόνιο, κάτι που βρίσκεται, ακόμα και για λόγους αρχής, εκτός συζήτησης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι τράπεζες θα έπρεπε να αποφασίσουν το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσουν μέσω μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου πρέπει να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Ολα δείχνουν ότι οι προσδοκίες που καλλιεργούνταν για αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα και στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης δεν είχαν καμία βάση. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) απέστειλαν επιστολές στις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών με τις οποίες ζητούσαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται από το Μνημόνιο. Οι τράπεζες δεν πέτυχαν την αλλαγή των όρων ώστε το εγχείρημα να γίνει ελκυστικότερο για τους μετόχους των τραπεζών. Ετσι, τελικά το όλο εγχείρημα θα γίνει με ιδιαίτερα δυσμενείς όρους για τους σημερινούς μετόχους των τραπεζών οι οποίοι κινδυνεύουν να απολέσουν οριστικά κάθε πιθανότητα να ανακτήσουν μέρος έστω των μεγάλων απωλειών που υφίστανται.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, μέσα στον Μάρτιο θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα του 2012 ενώ άμεσα θα δημοσιευτούν οι προσκλήσεις για τη σύγκληση των γενικών συνελεύσεων που θα αποφασίσουν για τους ακριβείς όρους των αυξήσεων κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι η δημοσίευση για τη σύγκληση της πρώτης γενικής συνέλευσης πρέπει να γίνει 20 ημέρες πριν από τη συνέλευση, ενώ στις περισσότερες τράπεζες για την επίτευξη της απαιτούμενης απαρτίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δεύτερη ενδεχομένως και τρίτη επαναληπτική συνέλευση. Ωστόσο οι επαναληπτικές συνελεύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν λίγες ημέρες μετά, οπότε στο τέλος Μαρτίου θα έχουν εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις οι όροι των αυξήσεων. Αμέσως μετά, οι τράπεζες θα καταθέσουν τα ενημερωτικά δελτία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία επίσης θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες για να εξετάσει και να εγκρίνει τα δελτία. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων υπέρ των παλαιών μετόχων.

Σύμφωνα με τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση, για να διατηρήσουν τον έλεγχο οι σημερινοί μέτοχοι των τραπεζών, θα πρέπει να συνεισφέρουν τουλάχιστον το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων και να αποκτήσουν το δικαίωμα αποπληρωμής του υπόλοιπου 90% που θα εισφέρει το ΤΧΣ ώστε να επανακτήσουν τον έλεγχο. Όσες τράπεζες δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν το 10% θα περάσουν οριστικά στον έλεγχο του ΤΧΣ και οι μετοχές των παλαιών μετόχων πρακτικά θα εκμηδενιστούν.

Για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα χρειαστούν περίπου 27,46 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνονται σε 9,756 δισ. ευρώ, της Eurobank σε 5,839 δισ. ευρώ, της Alpha Bank σε 4,571 δισ. ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς σε 7,3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ εκάστη, ενώ Εθνική Τράπεζα και Eurobank δεν πήραν σχετική απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα