ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΕΙ

«Ανάσα» μέχρι και τον Σεπτέμβριο για πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «παγώνει» τον νόμο-πλαίσιο.

Την αναστολή του νόμου Διαμαντοπούλου όσον αφορά στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, καθώς στα περισσότερα ιδρύματα δεν έχουν αναδειχθεί ακόμα εσωτερικά συμβούλια διοίκησης, εισηγείται με γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σε σχετικό ερώτημα, που υπέβαλε η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας.

Όπως τονίζεται στη γνωμοδότηση,

«δεν συντρέχει λόγος αναστολής της επιπλέον της βασικής, χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ».

Σύμφωνα με το έγγραφο, από τη στιγμή που μέχρι τώρα δεν έχουν σχηματισθεί εσωτερικά συμβούλια διοίκησης στα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα κι επειδή τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από το κράτος, προτείνεται μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να εφαρμοστούν οι διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου 4009 του 2011.

Κατόπιν αυτού, το πρυτανικό συμβούλιο θα εισηγηθεί στη Σύγκλητο για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους και η Σύγκλητος πλέον θα αποφασίσει για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο οποίος στη συνέχεια θα τεθεί για έγκριση στο υπουργείο Παιδείας.

Τη γνωμοδότηση έκανε αποδεκτή η υπουργός Παιδείας, Φρόσω Κιάου, η οποία υπέβαλε το σχετικό ερώτημα πριν από μερικές ημέρες.

Το τελευταίο διάστημα τόσο οι πρυτάνεις όσο και οι πρόεδροι των ΤΕΙ είχαν επισημάνει επανειλημμένως το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει τα ιδρύματα, εξαιτίας των περικοπών, της αδυναμίας εφαρμογής του νόμου-πλαισίου, αλλά και λόγω του κουρέματος που υπέστησαν τα αποθεματικά τους από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη θητεία του Γιώργου Μπαμπινιώτη στο υπουργείο Παιδείας είχε αποφασισθεί η συνέχιση της χρηματοδότηση των ΑΕΙ με δωδεκατημόρια, δηλαδή κάθε μήνα, μέχρι τον Ιούνιο, ενώ στη συνέχεια η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα ιδρύματα θα χρηματοδοτηθούν και τον Ιούλιο.

Ωστόσο, οι συνεχείς παρατάσεις αποτελούν απλώς προσωρινή λύση, ενώ το κλίμα αβεβαιότητας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιτείνεται. Σε κάθε περίπτωση η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα κληθεί να δώσει άμεσα οριστική λύση στο ζήτημα.

Δείτε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα