«Κάνουν ταμείο» στον ΣΥΡΙΖΑ για το Κυπριακό

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην Κουμουνδούρου, ήδη από χθες, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποτίμησης της απόφασης του Eurogroup αναφορικά με το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαμηνύουν σε όλους τους τόνους τα στελέχη του, συνεχίζει να υπεραμύνεται του κυπριακού «όχι», το οποίο χαρακτηρίζει ως «περήφανο». Μάλιστα, στο παρασκήνιο, στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ορισμένοι ότι η νέα συμφωνία είναι καλύτερη –ή μάλλον, λιγότερο

καταστροφική- από την προηγούμενη, αφού παραμένουν ανέγγιχτες όλες οι καταθέσεις έως 100.000.
Παρόλα αυτά, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως οι χειρισμοί του προέδρου Αναστασιάδη, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, ουσιαστικά ακύρωσαν στην πράξη το «όχι» της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία.

«Καταστροφική συμφωνία»

«Η Κύπρος οδηγήθηκε σε μια οδυνηρή και καταστροφική συμφωνία στο Eurogroup, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα των τραγικών και καταστροφικών χειρισμών της κυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και της ένοχης αδράνειας της τρικομματικής κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, η οποία όλες τις προηγούμενες ημέρες τάχθηκε με το μέρος των δανειστών, εναντιώθηκε πρακτικά στον κυπριακό λαό και πόνταρε πολιτικά σε μία ενδεχόμενη οικονομική καταστροφή της Κύπρου προκειμένου να δικαιώσει τις πολιτικές της επιλογές και να διασωθεί», σημειώνουν κύκλοι της Κουμουνδούρου.

Βολές κατά Προβόπουλου

Οι ίδιες πηγές υπεραμύνονται της πρότασης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από προχθές, είχε ζητήσει να παράσχει η ελληνική κυβέρνηση –και συγκεκριμένα η Τράπεζα της Ελλάδος- προσωρινή ρευστότητα στην Κύπρο, προκειμένου να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις «χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της κατάρρευσης των τραπεζών».

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση βάλλει κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, υποστηρίζοντας ότι η Κύπρος ζήτησε από την Ελλάδα να συνδράμει στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα με το ποσό των 2 δισ. ευρώ. «Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου μιλώντας σε εκπομπή του ΡΙΚ στην Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες, επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά καταγγέλλοντας ότι ενώ η Κύπρος ζήτησε βοήθεια ύψους 2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ήταν άτεγκτος σε ότι αφορά την άρνησή του να παράσχει βοήθεια στην Κύπρο», σημειώνουν κύκλοι της Κουμουνδούρου.
ΟΙ ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας θα ήταν δυνατόν, αντί οι κυπριακές τράπεζες να περάσουν σε μία ιδιωτική τράπεζα, όπως είναι η Τράπεζα Πειραιώς που δεν έχει ακόμη ανακεφαλαιωθεί, να συσταθεί μια τράπεζα ειδικού σκοπού στην οποία θα «περνούσαν» τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών». Μάλιστα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εξειδικεύοντας την πρόταση που διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζουν ότι «στη συμφωνία εξαγοράς των κυπριακών υποκαταστημάτων από την Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να προστεθεί ένας όρος που θα αναφέρει ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα αποδεχθεί ομόλογα αξίας 2δισ. (ή αν θέλετε και 4,5 δις. όσο ήταν το κόστος του PSI για την Κύπρο) που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιο της η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή και θα τα προεξοφλήσει στις ονομαστικές τους αξίες για διάστημα 180 ημερών (ή 90 ή 60 ή 30 ημέρες ή όσον αφορά την αξία σε τιμές αγοράς)». «Θα καταθέσει αυτά τα ομόλογα (αξίας 2δις ή 4.5 δισ) στην Τράπεζα της Ελλάδας για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και θα μεταβιβάσει τη ρευστότητα την οποία θα πάρει στις Κυπριακές Τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος για να αυξήσει τη ρευστότητα στην Τράπεζα Πειραιώς προεξοφλώντας τα ομόλογα που θα της καταθέσει θα ζητήσει αύξηση του ύψους του ELA κατά 2 δις. – αν απαιτείται κάτι τέτοιο», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι η παροχή ρευστότητας από την Αθήνα προς τη Λευκωσία ήταν εφικτή και χρειαζόταν απλώς πολιτική βούληση.
Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται διατεθειμένος να συντηρήσει το μέτωπο πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση σε σχέση με το θέμα της Κύπρου, καθώς, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, «για τους αδελφούς μας, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…»

Keywords
Τυχαία Θέματα