Κατά της λιτότητας ο Κουβέλης στις Βρυξέλλες

Παρά τη στήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση Σαμαρά, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε στους δημοσιογράφους με «την πολιτική λιτότητας που διαλύει την κοινωνία και υπονομεύει την προοπτική εξόδου από την οικονομική κρίση». Επανέλαβε τα περί αναγκαιότητας λήψης μέτρων για τη δημιουργία ενός διχτυού κοινωνικής προστασίας, λόγω της υψηλής ανεργίας. Παράλληλα, μίλησε για στοχευμένη μείωση φόρων και ότι η μείωση του ΦΠΑ

στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε επίσης, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επιτάχυνση και τη διεύρυνση της μεταφοράς των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και τον αναπροσανατολισμό τους, την αύξηση της προκαταβολής από το νέο πλαίσιο στήριξης 2014-2020, αλλά και τον ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τέλος, ανέφερε στον Ζοζέ Μπαρόζο ότι η πολιτική της λιτότητας και η αύξηση των ενδοευρωπαϊκών ανισοτήτων τροφοδοτούν φυγόκεντρες τάσεις και οδηγούν στον εθνοκεντρισμό και στην ενίσχυση των άκρων. Σημείωσε ότι για τη Δημοκρατική Αριστερά η προοπτική της Ευρώπης βρίσκεται στην ουσιαστική οικονομική και πολιτική ενοποίησή της.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα. Σύμφωνα με κύκλους της ΔΗΜΑΡ, η συνάντηση έγινε σε «πολύ καλό κλίμα».

Μετά την ολοκλήρωσή της, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε: «Πρέπει να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη που προχωρά μπροστά για την πολιτική και την οικονομική της ενοποίηση. Ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση με τον κ. Σβόμποντα, αναφορικά με τα ζητήματα της Ευρώπης η οποία πρέπει να βγει από την ύφεση, να φύγει από τη λιτότητα και να προχωρήσει μπροστά με τους λαούς της Ευρώπης».

Από τη μεριά του, ο Χάνες Σβόμποντα είπε: «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιδειχθεί ενδιαφέρον για τις ανάγκες του κόσμου. Επειδή μόνον υπό αυτόν τον όρο μπορούν να υποστηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις από τους πολίτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα