ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΗ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε σήμερα από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει στην Παλαιστίνη το καθεστώς του κράτους-μη μέλους των Ηνωμένων Εθνών έως το τέλος του έτους.

Ο ίδιος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ότι οι συζητήσεις γι΄αυτό το θέμα έχουν ήδη αρχίσει και πως ο στόχος του είναι να καταστήσει την Παλαιστίνη κανονικό κράτος μέλος.

«Είμαστε σίγουροι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών του κόσμου στηρίζει την πρωτοβουλία μας που θέλει να διασώσει τις

πιθανότητες για μια δίκαιη ειρήνη», είπε, και πρόσθεσε: «Δεν επιδιώκουμε να απονομιμοποιήσουμε ένα ήδη υπάρχον κράτος, δηλαδή το Ισραήλ, αλλά να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα ενός κράτους που πρέπει να δημιουργηθεί, δηλαδή την Παλαιστίνη».

Αυτή τη στιγμή η Παλαιστινιακή Αρχή βρίσκεται στον ΟΗΕ με το καθεστώς του «μόνιμου παρατηρητή».

Επέκρινε δε  δριμύτατα την ισραηλινή εποικιστική πολιτική στα παλαιστινιακά εδάφη, χαρακτηρίζοντάς την καταστροφική και ρατσιστική.

Κάλεσε, τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει επειγόντως ένα ψήφισμα που θα θέτει τις βάσεις για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και θα χρησιμεύσει ως δεσμευτική αναφορά και οδηγός, ενόψει μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα