ΚΕΕΛΠΝΟ: 85 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ HIV ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

18:55 3/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Συνεχείς ελέγχους και αιμοληψίες σε ομάδες υψηλού κινδύνου πραγματοποιούν τους τελευταίους 9 μήνες οι ειδικοί του ΚΕΕΛΝΠΟ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εντοπίζοντας 85 κρούσματα του ιού HIV.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Στους δρόμους έχουν βγει από το Σεπτέμβριο οι κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ, πραγματοποιώντας εξετάσεις σε άτομα των ομάδων υψηλού κινδύνου για μεταδιδόμενες ασθένειες, που εξέφραζαν έγγραφα τη συγκατάθεση τους.

Στις ομάδες

αυτές εντάσσονται εκδιδόμενα άτομα, μετανάστες και χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών. Τα δεδομένα άλλαξαν, φυσικά, μετά την έκδοση της υγειονομικής διάταξης που επιτρέπει στο Κέντρο τις εξετάσεις χωρίς συγκατάθεση.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότερες από 24 χιλιάδες άτομα και έχουν γίνει 1.180 αιμοληψίες, από τις οποίες οι 85 έχουν βρεθεί θετικές στον ιό HIV. Οι εξετάσεις αφορούσαν εκτός από τον εντοπισμό οροθετικών και τη διάγνωση της ηπατίτιδας B και C και της ελονοσίας.

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα δείχνουν δραματική αύξηση των συγκεκριμένων νοσημάτων στις ειδικές ομάδες και ιδιαίτερα του AIDS στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ) από το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2000 μέχρι και το 2010, είχαμε κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, 14 νέα  κρούσματα AIDS σε χρήστες ναρκωτικών. Το 2011 ο συνολικός αριθμός έφτασε τα 241 περιστατικά, μια δραματική αύξηση, που παρατηρήθηκε μόνο στην Αττική, ειδικότερα στους χώρους συνάθροισης των χρηστών και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Το υπουργείο Υγείας, με σχετικές ανακοινώσεις, παραθέτει όλες τις δράσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά για τον ιό HIV, που περιλαμβάνουν διανομή ενημερωτικών εντύπων σε πολλές γλώσσες, συριγγών στους τοξικομανείς αλλά και προφυλακτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα