Κίνηση ματ από τον Όμιλο Πειραιώς

09:33 6/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Κίνηση ματ, προετοιμάζει ο Όμιλος Πειραιώς, αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον πορτογαλικό όμιλο Millennium bcp (BANCO COMERCIAL PORTUGUÊS) για την απόκτηση της θυγατρικής τους στην Ελλάδα, Millennium.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική κίνηση καθώς

πέραν του γεγονότος ότι η Πειραιώς θα ενισχύσει περαιτέρω το ειδικό της βάρος στην τραπεζική αγορά θα ενισχύσει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη του στόχου της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνονται στα 7,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων ποσό έως 2 δις. ευρώ θα καλυφθεί με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν και οι προνομιούχες μετοχές που έχουν εκδοθεί ενώ το υπόλοιπο ποσό των 4,5 δις. ευρώ θα καλυφθεί με την έκδοση κοινών μετοχών.

Για να διατηρήσει την ιδιωτικής της φυσιογνωμία η Πειραιώς θα πρέπει να καλύψει τουλάχιστον το 10% της αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή 450 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ήδη έχει εξασφαλίσει ποσό 150 εκατ. ευρώ από την Societe Generale (στο πλαίσιο της απόκτησης της Γενικής Τράπεζας) ενώ τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο όμιλος θα πετύχει την συνεισφορά σημαντικού ποσού στην αύξηση και από τους Πορτογάλους στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η απόκτηση της Millennium. Αν το ποσό κυμανθεί στα 150 με 200 εκατ. ευρώ τότε η Πειραιώς θα έχει καλύψει με το καλημέρα τουλάχιστον τα 2/3 της αύξησης κεφαλαίου.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τη Τράπεζα της Ελλάδος το οριστικό χρηματοδοτικό κενό της Αγροτικής Τράπεζας, που προέκυψε μετά τη διάσπασή της καθορίστηκε στα 7,470 δισ. ευρώ. Έτσι τα κεφάλαια που θα λάβει η Τράπεζα Πειραιώς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη του funding gap της ΑΤΕ αυξάνονται κατά 794,827 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την προηγούμενη αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού που μεταβιβάσθηκαν από την ΑΤΕ στην Πειραιώς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, η Επιτροπή της ΤτΕ έλαβε υπόψη την από 25.1.2013 έκθεση αποτίμησης και την από 28.1.2013 συμπληρωματική έκθεση αποτίμησης που διενεργήθηκαν από την εταιρεία Grant Thornton, στις οποίες καθορίζεται ότι το ύψος των μεταβιβασθέντων στην Τράπεζας Πειραιώς στοιχείων παθητικού ανέρχεται σε ποσό 21,645 δισ. ευρώ και το ύψος των μεταβιβασθέντων στοιχείων ενεργητικού σε 14,174 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη αποτίμηση τοποθετούσε το χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ενεργητικού και παθητικού, στα 6,675 δισ. ευρώ.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα