ΚΛΑΔΑΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ

Δεν υπάρχει νομικός λόγος για να μην εξετάσει κανείς τη «λίστα Λαγκάρντ», εκτίμησε κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Σπύρος Κλαδάς, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων επί Γιώργου Αλογοσκούφη.

Εκτίμησε πως -σε αντίθεση με όσα υποστήριξα οι κ.κ. Βενιζέλος και Διώτης- η λίστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. «Η κ. Λαγκάρντ παρέδωσε ονόματα. Η χώρα είχε υποχρέωση να αξιολογήσει τα στοιχεία. Η λίστα είναι η αρχή ελέγχου που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε ενδελεχή έρευνα. Η έρευνα που θα

ετελείτο -και ο φορολογικός έλεγχος που θα γινόταν- θα νομιμοποιούσε την πληροφορία και θα προκαλούσε φορολογικά έσοδα, να έρθουν χρήματα στα ταμεία του κράτους», τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκε η επίσημη οδός για το χειρισμό της υπόθεσης, αλλά όλα έγιναν «ατύπως». Υποστήριξε πως «η ενασχόληση κάποιου με ένα αρχείο, το οποίο δεν έχει μπει με τη σωστή διαδικασία αλλά ατύπως, θα έλεγα πως αυτή από μόνη της είναι ύποπτη». Όπως διευκρίνισε: «Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Διώτης παρέλαβε ένα αρχείο. Αν παραλάμβανα αρχείο, έπρεπε είτε να το πρωτοκολλήσω για να έχω παγωμένη την εικόνα του αρχείου που παρέλαβα, και μετά θα έκρινα αν είναι παράνομο ή θα το έστελνα στους εισαγγελείς. Εγώ, λοιπόν, έχω άλλη άποψη. Επειδή είναι το αντικείμενό μου, το λέω ευθαρσώς, εγώ θα εφάρμοζα τη κοινοτική οδηγία και θα την εφάρμοζα χθες».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η λίστα Λαγκάρντ έχει πειραχθεί». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για αντιφάσεις, δεδομένου ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρης, κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών ότι η λίστα τού παραδόθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στα τέλη 2010 με αρχές του 2011, ενώ ο Ευαγ. Βενιζέλος αναφέρει σε επιστολή του ότι παραδόθηκε την άνοιξη του 2010.

Πιστός στη «βενιζελική» γραμμή εμφανίστηκε ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση τς λίστας αποσκοπεί στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

Στην επιτροπή καλούνται Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος

Τα μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν στο πρόεδρος της, Τάσο Νεράτζη, να κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευάγγ. Βενιζέλος, Φιλ. Σαχινίδης και Γ.  Στουρνάρας, προκειμένου να διερευνηθούν οι χειρισμοί τους αναφορικά με τη λίστα που περιλαμβάνει 1.991 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα.

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής είχε θέσει εαυτό στη διάθεση της επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα