«ΚΛΕΙΔΩΝOYN» ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Εντός της εβδομάδας οριστικοποιούνται οι θεσμικές παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των απολύσεων.

Ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής της Task Force Χ. Ράιχενμπαχ.

Όπως ήδη έχουμε αποκαλύψει το υπουργείο

Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καταρτίσει σχέδιο μέσω του οποίου θα επιχειρήσει να παρουσιάσει με πειστικό τρόπο ότι θα εξασφαλιστεί ο περιορισμός των εργαζομένων μέσω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων.

Από τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα εξαρτηθεί κατά πολύ και η τύχη που περιμένει πάνω 30.000 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται μεταξύ διαθεσιμότητας και απολύσεων.

Το επιτελείο του υπουργείου θα επιχειρήσει να επιχειρηματολογήσει ότι όχι μόνο μπορεί να επιτύχει την αποχώρηση 150 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και να ξεπεράσει τις 180 χιλιάδες αν υλοποιήσει συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις όπως είναι για παράδειγμα η εξαγορά πλασματικών ετών.

Στο πακέτο των στοιχείων που θα παρουσιάσουν στους «ελεγκτές» είναι και στοιχεία που αφορούν στις αποχωρήσεις των προηγούμενων ετών. Μόνο το 2011 το προσωπικό μειώθηκε κατά 50.000, ενώ για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι ο αριθμός των αποχωρήσεων θα φθάσει στις 30.000.

Ένα μείζων ζήτημα το οποίο δεν έχει ακόμα συζητηθεί έχει να κάνει με το κόστος το οποίο θα προκύψει μέσα από την υλοποίηση του σχεδίου της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα στελέχη της τρόικας θα πρέπει να προσδιορίσουν το δημοσιονομικό κόστος και να συμφωνήσουν αν η λύση αυτή μπορεί να αντικαταστήσει ένα πιθανό κύμα απολύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα