«Κλείνουν» μη συστημικές τράπεζες

08:52 8/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Στην «διάσπαση» σε καλό και κακό κομμάτι των μικρών και μεσαίων τραπεζών θα προχωρήσουν οι αρχές τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για τις μη συστημικές τράπεζες που δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια από τους μετόχους τους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΤτΕ και του ΤΧΣ οι μη συστημικές τράπεζες

που δεν θα συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια θα διασπαστούν σε καλό και κακό κομμάτι. Το καλό κομμάτι θα ενσωματωθεί σε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες -Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- ενώ το κακό κομμάτι θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Υπογραμμίζεται ότι η διάσπαση δεν θα έχει καμία επίπτωση στους καταθέτες και πελάτες των τραπεζών που θα διασπαστούν καθώς όλα τα υγιή στοιχεία (καταθέσεις, εξυπηρετούμενα δάνεια κ.α.) του ενεργητικού θα μεταφερθούν σε άλλες τράπεζες, ακριβώς όπως έγινε στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι ήδη τέσσερις (Εμπορική, Αγροτική, Γενική και Millennium) από τις συστημικές τράπεζες έχουν ενσωματωθεί στις τέσσερις μεγάλες ενώ επίσης Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Proton βρίσκονται στον έλεγχο του ΤΧΣ. Το ΤΧΣ θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούλιο να προχωρήσει στην διάθεση τόσο του ΤΤ όσο και της Proton. Από τις υπόλοιπες μη συστημικές η Probank και η Τράπεζα Αττικής θα προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου ενώ FBB και η Πανελλήνια Τράπεζα δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει τη στρατηγική τους για το πως θα συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής η τιμή της μετοχής βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα της τιμής έκδοσης των νέων μετοχών ενώ δεν είναι βέβαιο αν οι αρχές θα εγκρίνουν την κάλυψη των αδιάθετων δικαιωμάτων από το ΤΣΜΕΔΕ που είναι βασικός μέτοχος της τράπεζας.

Έτσι οι περισσότερες μη συστημικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο της διάσπασης και της ενσωμάτωσής τους σε μια από τις συστημικές τράπεζες.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε την σπουδαιότητα της άμεσης επιστροφής στον ιδιωτικό τομέα των τραπεζών που θα περάσουν στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα