Κλείνουν(;) τα σύνορα στους Έλληνες εργαζόμενους οι χώρες του Βορρά

Δεν αρκεί η αυστηρή πολιτική λιτότητας που έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά της ανεργίας στις χώρες του νότου, πολιτική που εκπορεύεται από τους ισχυρούς της Ευρώπης. Τώρα οι Βόρειες χώρες θέλουν να βάλλουν πλαφόν και στον αριθμό των οικονομικών μεταναστών, που συρρέουν από τις «φτωχές χώρες» σε αυτές. Η πρωτοβουλία είναι Ολλανδοβρετανική αλλά στηρίζεται και από τις Σουηδία και Γερμανία. Στόχος τους οι άνεργοι πολίτες των Βαλκανίων και του ευρωπαϊκού νότου γενικότερα.

Ειδικότερα, σε κλειστή σύσκεψη της ΕΕ που διεξήχθη πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες,

το Κολέγιο Επιτρόπων ενημερώθηκε πως στις προθέσεις Ολλανδών, Βρετανών και Σουηδών ευρωβουλευτών είναι η κατάθεση πρότασης για την τοποθέτηση αριθμητικού περιορισμού στην απορρόφηση οικονομικών μεταναστών από χώρες της Ε.Ε., αλλά και για επιβολή ποινών σε όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε «εισαγωγές» εργαζομένων από χώρες που βρίσκονται σε κρίση είτε από τη Νότια Ευρώπη είτε από τα Βαλκάνια. Το θέμα πήρε διαστάσεις, με αποτέλεσμα να αντιδράσει έντονα η Ελληνίδα επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη ζητώντας τη διακοπή κάθε τέτοιου είδους συζήτησης.

Παρ’ όλα αυτά, οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών δεν φαίνονται πως είναι έτοιμες να παραδώσουν τόσο εύκολα τα όπλα. Η αρμόδια Σουηδή επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κυρία Σεσίλια Μάλμστρομ όσο και ομάδα υπουργών της Ε.Ε. από τις βόρειες χώρες φαίνεται να επιδιώκουν την αλλαγή ατζέντας και την εφαρμογή σκληρών τακτικών, αφού οι κυβερνήσεις τους πιέζονται από μεγάλο κύμα οικονομικών μεταναστών λόγω της κρίσης που πλήττει την Ε.Ε. – και δη χώρες όπως η δική μας, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αιτία για την κινητοποίηση που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες -και η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και πριν να μπει το 2014- είναι το γεγονός πως από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Από το 2006 η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων στην Ε.Ε., με εισήγηση του Ολλανδού τέως επιτρόπου κ. Φριτς Μπολκεστάιν, γεγονός που αποτέλεσε σημείο τριβής, καθώς και τότε οι βόρειες χώρες είχαν ασκήσει σφοδρή κριτική. Η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής δέχτηκε σφοδρή κριτική και από τα συνδικάτα των παραπάνω ανεπτυγμένων χωρών, καθώς εξ αυτού του γεγονότος εκφράστηκαν φόβοι για μισθολογικές μειώσεις και παραγκωνισμό του τοπικού εργατικού δυναμικού. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Ολλανδός πρωθυπουργός κ. Μαρκ Ρουτ όσο και ο Βρετανός κ. Ντέιβιντ Κάμερον μίλησαν για την ανάγκη αλλαγής στάσης. Μάλιστα σε ρατσιστικό τόνο ο κ. Ρουτ δήλωσε πως υπάρχει ανάγκη για μια «μικρότερη και πιο λιτή Ευρώπη»!

Keywords
Τυχαία Θέματα