ΚΟΝΔΥΛΙ 8,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

Κοινοτική χρηματοδότηση αναμένεται να διασφαλίσει η Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020 ύψους 8,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διασυνοριακής εδαφικής συνεργασίας.

Στο πρόγραμμα, που προηγήθηκε, για την περίοδο 2005-2012 μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων (INTERREG), απορροφήθηκαν μόλις 600 εκατ. ευρώ για τη διεκπεραίωση έργων, την ανάπτυξη υποδομών συγκεκριμένων διασυνοριακών συνεργασιών και τη χρηματοδότηση soft ενεργειών που αφορούν τη διασυνοριακή συνεργασία και ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ φορέων,

δήμων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων κ.λ.π, των όμορων κρατών.

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Βόρειων συνόρων Ελλάδας και Βαλκανικής Χερσονήσου, αναφερόμενος στο πρόγραμμα είπε: «Στόχος είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας για όλες τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της προώθησης της διασυνοριακής, διακρατικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας, ενώ παράλληλα διεκπεραιώνονται κοινά διαχειριστικά σχέδια όμορων ευρωπαϊκών κρατών που αφορούν τη διαχείριση στερεών και υδάτινων πόρων π.χ. ποταμών».

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του προγράμματος που είναι εν ενεργεία, ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου αναφέρθηκε στο διασυνοριακό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα -Βουλγαρία 2007-2013», για το οποίο εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού σε 132,3 εκατ. €, εκ των οποίων τα 112,47 εκατ. € (85%) προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα 19,84 εκατ. € (15%) είναι εθνική συμμετοχή.

Επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος ήταν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (νομοί Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Δράμας) και Κεντρικής Μακεδονίας (νομοί Θεσσαλονίκης και Σερρών) στην Ελλάδα, καθώς και η Νότιο-Δυτική και Νότιο-Κεντρική Περιφέρεια Σχεδιασμού (επαρχίες Blagoevgrad, Smolyan, Kardjali και Haskovo) στη Βουλγαρία. Ο νομός Καβάλας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα ως παρακείμενη περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα