Κοντά σε συμφωνία τρόικα και κυβέρνηση

09:00 5/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Τα κομμάτια μοιάζουν να έχουν μπει στη θέση τους. Μένει τώρα να ολοκληρωθεί η εικόνα για το τί πήρε και το τί έδωσε η ελληνική πλευρά σε έναν ακόμη κύκλο διαπραγμάτευσης.

Αν και πηγές του Μαξίμου δεν απέκλειαν οι επικεφαλής της τρόικας να επιστρέψουν στην Ελλάδα, την Τρίτη, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι περισσότεροι δεν απέκλειαν να υπάρξει οριστικό αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα, εφόσον «περάσει» η πρόταση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μετά τις συναντήσεις με Σαμαρά

και Βενιζέλο, η τρόικα ξεκινά ήδη από το πρωί σήμερα ένα μαραθώνιο επαφών για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Μέχρι αργά χθες βράδυ, σειρά ζητημάτων παρέμεναν ανοικτά, ωστόσο είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά είχε δύο βασικές επιδιώξεις: αφενός να αποφύγει νέα μέτρα τώρα, αφετέρου να ξεφύγει από την πίεση των πιστωτών να συμφωνήσει νέες παρεμβάσεις οι οποίες θα έμπαιναν σε εφαρμογή μόλις επιβεβαιωθούν αποκλίσεις από το πρόγραμμα.

Στις 9 το πρωί θα επισκεφθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχει, λίγη ώρα αργότερα, και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης. Στις 11:30 το σύνολο της ομάδας διαπραγμάτευσης θα μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών για την τελική φάση, με τη συμμετοχή και του Γιάννη Στουρνάρα. Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετέχει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Τα αγκάθια

Στην τελευταία αυτή συνάντηση θα επιδιωχθεί να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ στα δύο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το υπουργείο Οικονομικών:

1. Κάλυψη του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ. Θα χρησιμοποιηθεί ο θεσμός του claw back σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές (της θέσπισης πλαφόν στις δαπάνες τους κι εάν ξεπερνιέται θα το επωμίζονται οι φορείς αυτοί). Συνολικά υπάρχουν 22 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση του ΕΟΠΥΥ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ακόμα μία διαφορά της τάξης των 150εκατ. ευρώ για το 2013 που θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα.

2. Αντικατάσταση της εισφοράς 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Το μέτρο αυτό θα απέδιδε 450 εκατ. ευρώ το 2014 και η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή του. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να το υλοποιήσει και έχει αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα (όπως η κατάργηση εξαιρέσεων στις συντάξεις του ΟΑΕΕ), τα οποία εξετάζονται από την τρόικα, ενώ έχει συζητηθεί και σενάριο για μείωση της εισφοράς στο 0,1%.

Πέραν αυτών, έχει συμφωνηθεί το νομοσχέδιο για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014 να κατατεθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου και ο φόρος να μην εισπράττεται από τον μηχανισμό της ΔΕΗ, αλλά από τις εφορίες. Τα έσοδα που θα πρέπει να βεβαιωθούν από τον Φόρο το 2014 ανέρχονται σε 3,17 δισ ευρώ, ενώ η τρόικα έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα εισπραχθεί τουλάχιστον το 70% των βεβαιωθέντων ποσών (περί τα 2,3 δισ ευρώ).

Η υπόθεση μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ούτε που συζητείται πλέον, και συνεπώς θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους αν η τρόικα συμφωνήσει στην πιλοτική έστω μείωση του συντελεστή.

Ο Γ. Στουρνάρας θέλει να αποφύγει και το αίτημα των δανειστών για ρητή αναφορά σε νέα μέτρα, εφόσον υπάρξουν αστοχίες.

Σαμαράς και Βενιζέλος φαίνεται ότι εξέφρασαν στους επικεφαλής της τρόικας τη θέση ότι η κοινωνία και η κυβέρνηση δεν αντέχουν άλλα μέτρα, επικαλούμενοι μάλιστα και το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου ένα ακόμη πακέτο λιτότητας οδήγησε σε κρίση την κυβέρνηση.

Ελπίζει στην έγκριση των 8,1 δισ. ευρώ

Tο πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις για την ολοκλήρωση του ελέγχου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα. Την ίδια μέρα, η ελληνική πλευρά αναμένει από το Eurogroup τουλάχιστον μία πολιτική δέσμευση για την έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα