Κόντρα στη Βουλή για το αγροτικό

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε το πρώτο βήμα, πριν λίγη ώρα στη Βουλή, προκειμένου η συζήτηση για τα αγροτικά που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας να μετατραπεί σε εφʼ όλης της ύλης.

Χωρίς να κατονομάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή τα στελέχη του, ο Αντ.

Σαμαράς αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα της Χαλκιδικής, όταν κουκουλοφόροι βανδάλισαν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά ακόμη και στην απεργία των δημοσιογράφων, την οποία συνεργάτες του απέδιδαν στην ελεγχόμενη από το ΣΥΡΙΖΑ ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να στοιχειοθετήσει την άποψή του περί προσπάθειας εθνικής υπονόμευσης και δολιοφθοράς.

«Ενώ αγωνιζόμαστε να φέρουμε επενδύσεις, κάποιοι ανώνυμοι κουκουλοφόροι πάνε και καίνε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που είναι ήδη στην Ελλάδα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πώς «δύο ημέρες μετά, κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, είχαμε ξεχωριστή απεργία από τα ΜΜΕ για να μη δει ο ελληνικός λαός την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης, τη μάχη που δίνουμε για την ανασυγκρότηση της χώρας».

«Δεν θέλω να καταγγείλω οποίονδήποτε, αλλά αν αυτό δεν λέγεται εθνική υπονόμευση, αν αυτό δεν είναι εθνική δολιοφθορά, τότε τί είναι» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η αντιμετώπιση εκ μέρους της Πολιτείας θα είναι αυστηρή. «Αυτή η καταστροφική μανία κατά της χώρας θα αντιμετωπισθεί όπως της αξίζει… ουδεμία ανοχή στο έγκλημα» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Κατέληξε δε απευθύνοντας πρόσκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις «να διαφωνούμε για ό,τι θέλετε, για τους πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ ό,τι επιθυμείτε… αλλά δεν μπορούμε να τρώμε μόνοι μας τις σάρκες μας… δεν σας ζητώ να συμφωνείτε, σας καλώ να προστατεύσουμε όλοι μαζί το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Όσον αφορά στην αγροτική πολιτική ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να κρατηθεί όρθιος ο αγροτικός κόσμος επισημαίνοντας ότι οι αγρότες πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές του νέου παραγωγικού αναπτυξιακού μοντέλου.

«Από όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε να κάνουμε η πιο σημαντική ίσως είναι η αγροτική. Αυτή θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμίσει και την ποιότητα πολλών άλλων κλάδων όπως είναι ο τουρισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και στην προώθησή τους στο εξωτερικό. «Είμαστε η πατρίδα της μεσογειακής διατροφής και δεν είδαμε ελληνικά προϊόντα να προωθούνται εντός και εκτός συνόρων με τον τρόπο που θα’ πρέπε» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα το εξαλείψουμε από τη κρίση όμως αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο δεν θα βγούμε».

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξήγγειλε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για το συνταξιοδοτικό των αγροτών, λέγοντας πως αγρότες με 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών, θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 62 και όχι στα 67 που ισχύει γενικά για όλους.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι με την καθιέρωση Βιβλίων εσόδων και εξόδων θα καταπολεμηθεί η ψαλίδα των τιμών από το χωράφι έως το ράφι και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την καθιέρωση των αγροτικών αγορών ώστε να μπορούν οι αγρότες να μπορούν να πουλάνε απευθείας και την εφαρμογή ηλεκτρονικής αγοράς προϊόντων

Σε ότι αφορά στα αγροτικά δάνεια από την ΑΤΕ, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση υποθηκών πολλαπλάσιας αξίας των δανείων που είχαν λάβει οι αγρότες από την ΑΤΕ ενώ επισπεύδεται ακόμη και η εξάλειψη της υποθήκης σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά και για τα κόκκινα χρέη των αγροτών, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση ώστε να διασφαλιστεί ότι η αγροτική γη θα παραμείνει στον αγρότη. Επίσης θεσπίζεται το νυχτερινό αγροτικό ρεύμα ενώ ειδική επιτροπή θα εισηγηθεί μειωμένο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης που θα αντικαταστήσει το σημερινό καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ.

Επίσης έκανε λόγο για δημιουργία μητρώου εμπορίου αγροτικών προϊόντων προκειμένου, όπως είπε, να απαλλαγεί ο παραγωγός από εκβιαστές.

Αλ. Τσίπρας: «Θέλουμε επενδυτές όχι πειρατές»

Οξεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την πως «πρόγραμμά της είναι το Μνημόνιο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε στην κυβέρνηση πως «ψάχνει για πειρατές και όχι για επενδυτές» και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «δεν τόλμησε να πάει στα μπλόκα να μιλήσει με τους αγρότες».

«Ο Πρωθυπουργός πήγε μέχρι το Κατάρ και δεν πήγε μέχρι την Λάρισα να δει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Ο πλούτος της χώρας είναι οι εργαζόμενοι και σε αυτούς θα πρέπει να σταθούμε δίπλα. Οι επενδύσεις θα δώσουν κάποια ψίχουλα. Βεβαίως χρειαζόμαστε επενδύσεις από το εξωτερικό αλλά χρειαζόμαστε επενδυτές και όχι πειρατές. Αλλά το real estate δεν επένδυση όπως έγινε στην Χαλκιδική και στην συνέχεια στην Θράκη αλλά εκεί δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δήμαρχος της ΝΔ στην Κομοτηνή», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι επενδυτές δεν έφυγε επειδή κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τους έδιωξε. Στα χρόνια τα δικά σας έφυγαν οι επενδυτές από την οικονομική πολιτική που ακολουθήσατε. Εμείς δεν μισούμε τους Γερμανούς μισούμε όσους θέλουν την καταστροφή της χώρας. Οι κολλητοί και οι διαπλεκόμενοι διώχνουν τους επενδυτές. Ανοίγετε τα επαγγέλματα αλλά την πιο κλειστή κάστα δεν θέλετε να την ανοίξετε», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ έφερε και το παράδειγμα της εταιρείας Deutsche Aeolia, η οποία έχει καταθέσει, όπως είπε, 6 φορές φάκελο για επένδυση και δεν τής έχει δοθεί καμία απάντηση.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά «να μην το παίζει Πόντιος Πιλάτος για την σταύρωση του ελληνικού λαού. Ο φυσικός και ηθικός αυτουργός για τον Γολγοθά που περνούν οι πολίτες είστε εσείς», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Επίθεση Βενιζέλου σε Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας: «Ο Έλληνας αγρότης περίμενε 27 λεπτά για να ακούσει τον άσχετο και πρόλογο Τσίπρα να αφιερώνει δυόμιση λεπτά για να αναπτύξει τις θέσεις για αγροτιά. Η ομιλία του είχε μεγάλο γραμματολογικό ενδιαφέρον ήταν επηρεασμένος από το νέο παίγνιο των σχέσεων με εκκλησία και χρησιμοποίησε πολλές τέτοιες εκφράσεις. Θου Κύριε φυλακί το στόματί μου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από την αλαζονεία. Ήταν συνεχείς οι αναφορές στο Γολγοθά. Και ο Σαούλ ανέβλεψε καθ’ οδόν για τη Δαμασκό και έγινε απόστολος Παύλος, σας περιμένουμε και εσάς να έρθετε στον δρόμο μας».

Τόνισε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας «κατήγγειλε τις παλαιές κομματικές πρακτικές και τις επανέλαβε αργότερα ως φάρσα. Να φύγουμε από το μνημόνιο, δηλαδή μια επιλογή που απέρριψε ο λαός σε διπλές εκλογές. Ναι αυτή η επιλογή έφερε θυσίες και πόνο. Η άλλη επιλογή, όχι η κακή, αλλά η καταστροφική επιλογή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε πλήρη ακύρωση της ελληνικής κοινωνίας. Όχι σε φτώχεια, αλλά σε ζούγκλα. Αν δε ζεις κάτι, δεν μπορείς να συγκρίνεις με αυτό που ζεις που είναι λιγότερο κακό. Υπόσχεστε τα πάντα. Κατεβήκατε με δέκα εντολές του Μωυσή και υπόσχεστε τα πάντα. Ποιος δεν θέλει να είναι ευτυχής, υγιής και πλούσιος; Φοβερά διλήμματα θέτετε. Θέλετε να πείτε στον αγρότη την αλήθεια; Πείτε, στον αγρότη ότι η ανάπτυξη θέλει δουλειά, έξυπνες επιλογές, πρέπει να στηριχθεί στις δυνάμεις του και να φύγουμε από λογική επιδοτήσεων. Τι αίσθηση έχει ο αγρότης; Ότι η ένταξη στην ΕΕ και ΚΑΠ πήγε καλά ή κακά; Αίσθηση όλων ήταν ότι πήγε καλά, για αυτό θέλουμε ανάλογη στήριξη. Να πούμε αλήθεια στον αγρότη. Ότι πρέπει να κινηθεί με επιχειρηματικά κριτήρια , να στραφεί σε τυποποίηση, συνέργειες. Αλλά του λέτε ψέματα και κατηγορείτε τα κυβερνητικά κόμματα για παραμάγαζα, λες και η αντιπολίτευση δεν έχει σχέση με αυτά. Ας είμαστε ειλικρινείς και σοβαροί. Ένα ρεύμα της κοινωνίας ζητά την αλήθεια αλλά ρέπει προς ψέμα. Επιτίθεστε στον πρωθυπουργό, αλλά δεν λέτε, υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική σταθερότητα-ειρήνη-συναίνεση;

Και ο κ. Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας: «Περίμενα να ακούσω πρότασή σας. Να στηριχθούμε σε δικές μας δυνάμεις, δηλαδή δεν θέλετε την στήριξη της ΚΑΠ; Και δεύτερο να ξεκινήσουμε από άνθρωπο. Φυσικά θα ξεκινήσουμε από άνθρωπο. Πείτε μου μία επένδυση που έχετε στηρίξει. Δεν υπήρχε καμία επένδυση που να έχει στηρίξει το κόμμα σας. Τώρα είδα ότι στηρίζετε αιολικής ενέργειας. Δεν ξέρω πόσο θεσμικά θεμιτό είναι να έρχεται αρχηγός κόμματος και να μιλά για συγκεκριμένο επενδυτή, ούτε πρέπει να πηγαίνει σε συνέδρια χρηματοδοτημένα από Σόρος. Μιλήσατε για την υπογραφή Άκερμαν όχι όμως του Γιόζεφ, αλλά ενός άλλου συνεπώνυμου του, υπάλληλου στην Deutche Bank του Λονδίνου».

«Δεν είπατε όμως για τις Σκουριές», συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «Έχει μεγάλη σημασία αν θέλετε να ανοίξουμε το διάλογο για μια εναλλακτική στρατηγική εξόδου από την κρίση, ποιες είναι οι προϋποθέσεις δημοσιονομικές, χρηματοδοτικές… Έρχεστε προτείνοντας να επαναλάβει ο ελληνικός λαός μια διαδρομή που έχει καταδικαστεί. Θέλετε να ξαναζήσουμε ιστορία ως φάρσα. Σημασία έχει ο ελληνικός λαός να ακούσει μια ρεαλιστική και υπεύθυνη πρόταση που την έχουμε διατυπώσει προς το συνέδριό μας. Την άκουσαν οι κοινωνικοί φορείς και οι πολίτες που ήρθαν να εκλέξουν συνέδρους. Η πρόταση είναι η βιομηχανία τροφίμων, έχουμε τη γη και τους ανθρώπους, συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μετά από κάθε κρίση (κατοχή και πόλεμο) την Ελλάδα την έσωσε ο πρωτογενής τομέας. Για επόμενα χρόνια το μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη και στον κόσμο θα είναι η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια. Πρέπει να έχουμε 17,5% τουλάχιστον διόγκωση της παραγωγής. Χρειάζεται έξυπνες λύσεις, με επωνυμία προελεύσεως, με δυνατότητες τυποποίησης κτλ.Υπάρχουν και τεράστιες συνέργειες με τον τομέα υγείας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τσαυτάρης έχει τεράστιο έργο επί του θέματος.

Αγροτική επιχειρηματικότητα όχι σε μια νέα ρητορεία, αλλά στην ελπίδα ζωής για τους υπάρχοντες αγρότες και τους νέους ανθρώπους που μπορούν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο για να φτιάξουν εκεί τη ζωή τους.

Εμείς προτείνουμε:

- Επιδότηση επιτοκίου για αγροτικά δάνεια, που είναι εφικτή. Το κόστος είναι ελάχιστο και οι εταίροι μας έχουν υποχρέωση να μας στηρίξουν.

- Περιθώριο για νέα δάνεια στον αγροτικό τομέα, 1,5 δις δάνεια έχουν πάρει ήδη οι αγρότες.

- Συγκεκριμένα, άμεσα και εφικτά όσα λέμε για τη μείωση του κόστους παραγωγής, μείωση του ΦΠΑ σε εφόδια, νυχτερινό ρεύμα για την κάρτα του αγρότη.

- Δεν θα επιβαρυνθούν οι αγρότες τον ενδιάμεσο χρόνο εντός του 2013. Τα εργαλεία δουλειάς τους τα είχαμε εξαιρέσει.

- Κίνητρα μετεγκατάστασης, φορολογικά κίνητρα για νέους αγρότες

- Ηλεκτρονικό παραγωγικό μητρώο

- Σύνδεση της παραγωγής με το καταναλωτικό κίνημα και την αγωνία νοικοκυράς για καλάθι της, άρα και τις τιμές στο σούπερ μάρκετ

- Μόνο έτσι η χώρα θα βγει ξανά στο ξέφωτο, ισότιμη και αυτοδύναμη. Στόχος εθνικός είναι να ξαναδώσουμε στη νέα γενιά ό,τι της στέρησε η κρίση».

Καμμένος κατά Σαμαρά

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αφού πρώτα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό που αποχώρησε από την αίθουσα, επιτέθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο λέγοντας «ακούσαμε τον σωματοφύλακα του κ. Σαμαρά σε μια επίδειξη γνώσεων για το οργανόγραμμα της Ντόιτσε Μπανκ ανά τον κόσμο».

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού είπε χαρακτηριστικά «καταλάβαμε ότι βρισκόμαστε στο Τριώδιο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταβάλλει προσπάθεια «για να διαλυθεί η πρωτογενής παραγωγή και η μεσαία τάξη της χώρας».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «στόχος των δανειστών είναι να σταματήσει να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή γιατί μόνο έτσι μπορούν να ελέγξουν ένα ολόκληρο έθνος, αυτό το σχέδιο εκπονούν οι δανειστές και η συγκυβέρνηση», που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πώληση της Αγροτικής Τράπεζας την οποία χαρακτήρισε «ξεπούλημα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε ότι όπως οι Ιταλοί ψηφοφόροι έστειλαν πίσω στο Βερολίνο τους ανθρώπους της Μέρκελ, έτσι θα πράξει και ο ελληνικός λαός, αφού «τα μνημόνια τελείωσαν».

Keywords
βουλη, κοντρα, αλέξης τσίπρας, ανεξαρτητοι ελληνες, σαμαρας, τσιπρας, συριζα, αντ, απεργια, ΕΣΗΕΑ, ελλαδα, μμε, ΔΝΤ, ατε, πετρελαιο, ΦΠΑ, μνημονιο, λαρισα, real, νεα δημοκρατια, κομοτηνη, βενιζελος, ΠΑΣΟΚ, εκλογες, ζούγκλα, διλήμματα, συγκεκριμένο, νέα, δις, καμμενος, τραπεζες, μερκελ, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, εθνος, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, κλειστα επαγγελματα, απεργια υπα, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια μμε, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, κοινωνικος τουρισμος, μνημονιο 3, φορολογια 2013, μπλοκα αγροτων, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, μιλα, ζούγκλα, αντ, ατε, βερολινο, βημα, δανεια, δουλεια, εθνικη, εργαλεια, ηγεσια, θρακη, μμε, νυχτερινο ρευμα, φτωχεια, χαλκιδικη, ψεμα, ψεματα, ωρα, real, αγροτικη, αγωνια, γεγονοτα, δευτερο, δεκα εντολες, διλήμματα, δις, δοθει, εγινε, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκκλησια, εκφρασεις, ελπιδα, επαγγελματα, επενδυσεις, ερθετε, ερχεται, ευρωπη, εφυγε, ζωη, ζητα, ζωης, υγιης, ισχυει, θεσεις εργασιας, ομιλια, καταρ, κυβερνηση, κυριε, κομμα, λογο, μειωση, μπορεις, νεα γενια, νεες θεσεις εργασιας, ξεφωτο, παντα, οργανογραμμα, πειρατες, ποιοτητα, υπογραφη, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρευμα, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σορος, σουπερ, σχεδιο, φυσικα, ψαλιδα, ασφαλεια, εφαρμογη, ειλικρινεις, ελληνικα, εμφαση, χωρα, μωυση, παυλος, ποντιος, πωληση, θελω να, θεσεις, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα