«Κούρεμα» των καταθέσεων θα συζητήσει το Eurogroup

Το προσχέδιο αυτό έρχεται στη δημοσιότητα λίγο αφότου υπήρξε απόφαση για κούρεμα στους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων —μεγαλύτερων από 100.000 ευρώ— στην Κύπρο στο πλαίσιο της σύναψης δανειακής σύμβασης με τους διεθνείς πιστωτές. Και παρά τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις αξιωματούχων ότι αυτό δεν αποτελεί «μοντέλο» για τον τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων, τελικά είναι ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η Κομισιόν

έχει ήδη συντάξει το πρώτο προσχέδιο του νόμου, αλλά μετέθεσε στις χώρες μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο την ευθύνη να αποφασίσουν το εάν και το πότε οι καταθέτες θα υποστούν ζημιά, στην περίπτωση που μια προβληματική τράπεζα διασωθεί ή κλείσει. Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από το 2015.

Οι υπουργοί θα πρέπει να χειριστούν πολύ προσεκτικά το ζήτημα, καθώς θα θέσει εν αμφιβόλω ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες, Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία της Κύπρου δεν αποτελεί μοντέλο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους των αγορών.

Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένες, ωστόσο το έγγραφο το οποίο ετοίμασε η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ κάνει λόγο για «κούρεμα» και στις καταθέσεις της διατραπεζικής αγοράς, διάρκειας κάτω του ενός μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα