Κουβέλης: «Πολιτικές ευθύνες Βενιζέλου για τη λίστα»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Να κρατήσει αποστάσεις από την εμπλοκή του κυβερνητικού εταίρου του, Ευάγγελου Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, επιχείρησε χθες με συνέντευξή του στην Καθημερινή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Ο Φώτης Κουβέλης, ερωτηθείς αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

έχει πολιτικές ευθύνες για το πώς χειρίστηκε τη λίστα, απάντησε θετικά, προκαλώντας εκνευρισμός την Ιπποκράτους. «Ασφαλώς υπάρχει πολιτική ευθύνη για το τι έγινε. Δηλαδή το πως αντιμετωπίστηκε η λίστα Λαγκάρντ όχι μόνο διαδικαστικά, αλλά και ουσιαστικά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης, αφήνοντας, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρότησης και εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, η οποία θα εξετάσει σε βάθος την υπόθεση και θα αποδώσει και τις πολιτικές ευθύνες. «Είναι άλλο πράγμα η επιτροπή που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση κι εντελώς άλλο το να προκύψει και μια εξεταστική επιτροπή που μπορεί να διερευνήσει και τις πολιτικές ευθύνες», είπε ο κ. Κουβέλης, εντάσσοντας, εμμέσως πλην σαφώς, στο κάδρο των εν λόγω πολιτικών ευθυνών και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Στηρίζουμε την κυβέρνηση»

Ο Φώτης Κουβέλης, στην ίδια συνέντευξη, διευκρίνισε εκ νέου την σταθερή απόφαση του κόμματός του να στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά. «Η ΔΗΜΑΡ στήριξε εξ αρχής και εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν αποσύραμε την εμπιστοσύνη μας. Χωρίς καμία πολιτική αυταρέσκεια εκτιμώ ότι η ΔΗΜΑΡ είναι το σταθεροποιητικό της στοιχείο, κάτι που νομίζω έχουν αντιληφθεί και οι πολίτες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα, η ο κ. Κουβέλης ζήτησε και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης και, κυρίως, την συχνότερη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου. «Ορθώς γίνονται οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το υπουργικό συμβούλιο το οποίο πρέπει να συνέρχεται συχνότερα», δήλωσε, επαναφέροντας και την πρότασή του για ένα άτυπο συντονιστικό κυβερνητικό όργανο. «Ενός οργάνου που θα αντιμετωπίζει πολιτικές διαφορές και θα υποβοηθά έτσι και το κυβερνητικό έργο», όπως όρισε χαρακτηριστικά το εν λόγω όργανο.
Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης δεν παραλείπει να στείλει μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θεωρεί την παρούσα πολιτική και οικονομική συγκυρία ακατάλληλη για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. «Γνώμη μου είναι ότι επί του παρόντος δεν χρειάζεται (σ.σ. ανασχηματισμός) γιατί οι υπουργοί έχουν εξοικειωθεί με το αντικείμενο τους που τους καθιστά και αποτελεσματικότερους. Δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση με τον πρωθυπουργό, αλλά αν γινόταν, θα ήμουν αρνητικός σε αυτήν τη συγκυρία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα