«Κρας τεστ» το φθινόπωρο για τα νέα μέτρα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση που δίνει στην δημοσιότητα ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ματίας Μορς «εκείνη την περίοδο (σ.σ.: το φθινόπωρο) θα ληφθούν υπόψη τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που θα παρέχουν πληρέστερες πληροφορίες σχετικά με ακριβές μέγεθος του κενού. Τα όποια συμπεράσματα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον προϋπολογισμό του 2014».

Η Κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών εκτιμούν πάντως ότι το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 θα καλυφθεί μόνο από τις καλύτερες

προοπτικές που θα έχει αποκτήσει η εγχώρια οικονομία και τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει για παράδειγμα στην δημόσια διοίκηση και σε επίπεδο φοροδιαφυγής.

Οι δανειστές, εστιάζουν

*στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

*στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

* πορεία προϋπολογισμού και των αποκρατικοποίησεων

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Μάλιστα, θέτουν ενστάσεις για την «πρόθεση των αρχών να μειώσουν ειδικούς φορολογικούς συντελεστές» και επιπλέον μιλούν για μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους αυτοπασχολούμενους.

Ειδική αναφορά κάνουν και στο θέμα των τιμών στην αγορά, όπου επισημαίνουν πως ναι μεν η συρρίκνωση των μισθών παρέσυρε σε μεγάλο βαθμό και τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών όμως εκτιμά πως θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να προκύψουν καλύτερα αποτελέσματα μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της Κομισιόν επισημαίνουν ότι:

- είναι εφικτή η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έως τις 14 Ιουνίου και τα 50 δισ. ευρώ είναι επαρκή

- το χρέος και μετά το Μνημόνιο θα παραμείνει υψηλό (120% του ΑΕΠ το 2021). Έτσι η Ελλάδα θα δυσκολευθεί να επιστρέψει στις αγορές, αφήνοντας σύμφωνα με την ερμηνεία που δίδουν κοινοτικά στελέχη και ένα παράθυρο για νέες παρεμβάσεις στο χρέος τις οποίες άλλωστε επιδιώκει και η ίδια η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από επίσημες δηλώσεις στελεχών της.

- σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων η Κομισιόν ουσιαστικά διατηρεί τον πήχη στα επίπεδα που είχαν προϋπολογιστεί για φέτος ρίχνει όμως τις προσδοκίες για το τι θα αποδώσει το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2016: Συγκεκριμένα, η έκθεση προβλέπει σωρευτικά έσοδα 2,6 δισ. το 2013, συμπεριλαμβανομένων και 100 εκατ. ευρώ από το 2012. Άρα, για φέτος βάζει τον πήχη των εισπράξεων στα 2,5 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,557 δισ. Επί της ουσίας διαφορά δεν υπάρχει για φέτος. Αντίθετα, για το 2016 ο στόχος ορίζεται στα 8,5 δισ. ευρώ σωρευτικά, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για σωρευτικά έσοδα περίπου 9,5 δισ. ως το 2016. Ο στόχος «ψαλιδίζεται» δηλαδή κατά 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, αναφέρεται ότι:

• το 2012 η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (6.4% αντί για 6,0%) αλλά δεν αλλάζουν οι προβλέψεις για το 2013 και το 2014 σε 4,2% και ανάπτυξη 0,6% αντίστοιχα.

• η υψηλή ανεργία σε συνδυασμό με την μείωση των μισθών και των κοινωνικών παροχών μειώνει την εκτιμώμενη ιδιωτική κατανάλωση το 2013 κατά 6,9% και ότι η ανάκαμψη στηρίζεται κυρίως από τις εξαγωγές οι οποίες όμως δέχονται πιέσεις από την υποτονική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

• αναμένεται μηδενισμός στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 2015 παράλληλα με αύξηση σε επενδύσεις και σε εξαγωγές λόγω της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

• η ανεργία θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια στο 27% το 2013, στο 26% το 2014 και στο 21% το 2016.

• υπήρξε μεγαλύτερη της προβλεπόμενης μείωσης του ελλείμματος το 2012 (το πρωτογενές ανήλθε σε 1,3% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,5%) και οι στόχοι για το 2013 εκπληρώνονται.

• στο δημόσιο επιτυγχάνονται οι στόχοι με 79.000 υπαλλήλους μείωση από το 2010 έως το τέλος του 2012 διατηρώντας τον στόχο των 150.000 την περίοδο 2011-2015.

Διαβάστε την έκθεση εδώ:

20130515

Keywords
Τυχαία Θέματα