Κρίσιμη μέρα διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει αγώνα δρόμου, ώστε να ταξιδέψει την ερχόμενη Τρίτη στο eurogroup, έχοντας στις αποσκευές του τη συμφωνία με τους δανειστές για τα ΕΑΣ. Σε διαφορετική περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει ξανά μονομερώς ( όπως έγινε και με τον προϋπολογισμό), κάτι που δε θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης.

Στουρνάρας και τρόικα

θα συναντηθούν σήμερα στις 18.00, για να συζητήσουν για τα ΕΑΣ και όχι μόνο, καθώς στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων υπάρχουν και τα εξής θέματα:

ΦΠΑ στην εστίαση: Η τρόικα θεωρεί ότι το μέτρο δεν έχει αποδώσει, όμως το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι τα αποτελέσματα θα φανούν μακροπρόθεσμα, ενώ το μέτρο επιδρά θετικά και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ακόμα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως «τους παρουσιάσαμε και τα νεώτερα στοιχεία, με τα έσοδα Νοεμβρίου που ήταν υπέρ μας, αλλά οι ελεγκτές επιφυλάχθηκαν να τα αξιολογήσουν».

Φόρος Ακινήτων : Η Τρόικα δεν έχει συμφωνήσει στην εκτίμηση ότι ο νέος φόρος θα αποδώσει 2,65 δισ. ευρώ. Επιφυλάχθηκε επίσης να ενημερωθεί και αν αξιολογήσει για το σύνολο του φορολογικού νομοσχεδίου που περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις (για φόρους στο εισόδημα, κατασχέσεις κλπ).

Ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών, ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητας του Κωστή Χατζηδάκη.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στα κριτήρια που θέτει για την διατήρηση του νόμου Κατσέλη και το 2014, αλλά οι ελεγκτές πιέζουν για πιο αυστηρά όρια (πχ αξία ακινήτου 100.000 και όχι 180.000 ευρώ κλπ). Στις 10 το πρωί το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στη σύσκεψη Χατζηδάκη-Τρόικα. Η ελληνική πλευρά δεν έχει αποκλείσει πάντως το ενδεχόμενο και να νομοθετήσει μονομερώς παράταση των μέτρων και νομοθετημάτων που ισχύουν σήμερα, μέχρι τουλάχιστον να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία με την τρόικα μέσα στο 2014.
To πρωί η Τρόικα συνάντησε τον Κωστή Χατζηδάκη για μία ώρα, ωστόσο, θα υπάρξει και νέα συνάντηση στις 6 το απόγευμα, ενώ λίγο αργότερα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αφού καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε κατά την χθεσινή σύσκεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα