ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΟΜΗΡΟΥ

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου.Τα θέματα της ατζέντας αφορούσαν τόσο στις εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα όσο και στην οικονομική κατάσταση των δύο κρατών.

Όπως τόνισε ο κ. Ομήρου «η δυσμενής οικονομική συγκυρία επιβάλλει, όσο ποτέ άλλοτε, συστράτευση όλων των ζωντανών δυνάμεων του Ελληνισμού» ενώ αναφερόμενος στην κρίση χρέους επισήμανε

ότι οι πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν πρόκειται να βοηθήσουν να βγει η ΕΕ από την ύφεση και τη στασιμότητα και ζήτησε να υπάρξουν πολιτικές ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για να μπορέσουν να αναπνεύσουν οι λαοί και οι κοινωνίες.

Επιπλέον τόνισε, πως συμφώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά στο ότι «το Κυπριακό, το οποίο είναι κορυφαία προτεραιότητα του Έθνους, ως πρώτο θέμα και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος, για να λυθεί θα πρέπει να τερματιστεί πραγματικά και ουσιαστικά η κατοχή, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδες ελευθερίες, όπως επιτάσσει το Διεθνές, αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και η Τουρκία να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τις έωλες απαιτήσεις της για δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο και συνομοσπονδία. Ούτε θα περάσουν οι απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά, σκληρά για να διαφυλάξουμε και την εθνική ακεραιότητα του συνόλου του Ελληνισμού, αλλά και για να βγει και η Ελλάδα και η Κύπρος από την κρίση και να μπούμε ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Σχετικά με τα  ενεργειακά ζητήματα είπε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να συνδέσει την Κύπρο και την Ελλάδα σε θέματα στρατηγικών συμμαχιών στην περιοχή και είναι γεγονός ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία της, από επαχθές βάρος που ήταν και πηγή κακοδαιμονίας και κατοχών, μετατρέπεται σε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και αυτό μπορούμε και πρέπει να το αξιοποιήσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα