Κυβέρνηση: «Δέκα δισ. μας χωρίζουν από τη λύση»

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ως αποτέλεσμα το συμβιβασμό μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ ως προς το ύψος του ελληνικού χρέους το 2020, το οποίο θα προσδιορισθεί στο 124% αντί του 120%.

Συμφωνία υπάρχει και για τη μείωση των επιτοκίων, όχι όμως και για το ύψος αυτής της μείωσης καθώς από αυτή θα κριθεί το ποιά θα είναι η επιβάρυνση σε κάθε κράτος- μέλος ξεχωριστά. Είναι  χαρακτηριστικό πως με τη μείωση των επιτοκίων τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο δάνειο της Ελλάδας

υπολογίζεται να εξοικονομηθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, πολλές χώρες θα κληθούν ουσιαστικά να… χρηματοδοτούν την Ελλάδα καθώς δανείζονται ακριβότερα από όσο δανείζουν την Ελλάδα, κάτι που ουσιαστικά συνιστά απευθείας μεταβίβαση. Στα υπόλοιπα μέτρα του κοκτέιλ δράσεων, όπως η επαναγορά ομολόγων και η παραίτηση της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομολόγων φαίνεται να υπάρχει, κατ’ αρχήν, κοινός τόπος. Βασικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου είναι είναι πως τα 10 αυτά δισ. ευρώ της διαφοράς είναι το ένα τοις χιλίοις του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. «Αξίζει να τα σπάσουμε για αυτό το ποσό, από τη στιγμή που το κόστος της μή λύσης θα είναι πολύ πιο μεγάλο για την Ευρωζώνη;» αναρωτιόταν κυβερνητικό στέλεχος στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα