Κυβέρνηση ενώπιον διλημμάτων

Τη σκληρή πραγματικότητα πίσω από την πολιτική τους δήλωση, μέσω της προγραμματικής συμφωνίας, για αποφυγή νέων μέτρων και έξοδο από το μνημόνιο καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος καθώς η απόσταση με την τρόικα

παραμένει μεγάλη.

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει τη δυνατότητα να θέσει τις πολιτικές παραμέτρους σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι ενθαρρυντικά ενώ και στο εσωτερικό είναι πλέον ορατή η απόσταση που χωρίζει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η χθεσινή αναφορά του υπουργού Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης που συγκλήθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ΣαμαράΒενιζέλου. Ο κ. Στουρνάρας όχι μόνον αναγνώρισε την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα τελεί υπό εποπτεία επί μακρόν και, πάντως, έως ότου ξεπληρώσει το 75% των δανείων, όπως ανέφερε και ο κ. Όλι Ρεν, αλλά κράτησε ζωντανό και το ενδεχόμενο περικοπών στις συντάξεις ή αύξησης των ορίων ηλικίας προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

«Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα» αρκέστηκε να σημειώσει σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό, θέση που απέχει από τις δημόσιες εξαγγελίες των δύο αρχηγών αλλά και από την διαρροή στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι «κάθε σενάριο περικοπής συντάξεων ή αύξησης των ορίων ηλικίας είναι εκτός πραγματικότητας».

Ο «πραγματισμός» Στουρνάρα έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές τοποθετήσεις των δύο κομμάτων που κυβερνούν, τα οποία στην προγραμματική συμφωνία που συνυπέγραψαν Σαμαράς και Βενιζέλος τόνιζαν πώς «τώρα η Ελλάδα μπορεί να λέει διεθνώς με πειστικό τρόπο ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν… ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, ο κ. Στουρνάρας επέμεινε και κατά τη χθεσινή συνάντηση στην εκτίμηση ότι απαιτούνται μέτρα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον, προκειμένου να γίνει εφικτός ένας συμβιβασμός με την τρόικα, η οποία εκτιμά το δημοσιονομικό κενό σε περίπου δύο δισεκατομμύρια. Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά βεβαιότητας δε ο κ. Βενιζέλος, εμφανίζονται απρόθυμοι να αποδεχτούν το σκεπτικό του υπουργού Οικονομικών καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην αποδοχή νέων μέτρων και, προφανώς, σε αντιδράσεις βουλευτών και κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Στον αντίποδα, το σενάριο συμβιβασμού με την τρόικα χωρίς μέτρα από ελληνικής πλευράς μοιάζει αδύναμο και το πιθανότερο, σε μία τέτοια περίπτωση, αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούν οι συζητήσεις με την τρόικα σε αδιέξοδο. Το δίλημμα, λοιπόν, «μέτρα ή αδιέξοδο» καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο διάστημα. Από την απάντηση που θα δώσουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα κριθεί, ισχυρίζονται πολλοί, και το ποιός θα είναι αυτός που θα υλοποιήσει, στη συνέχεια, την οικονομική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα