Λαϊκή «αγανάκτηση» στην Τουρκία

08:43 2/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Μετά από τα χθεσινά βίαια επεισόδια και την επιμονή των «αγανακτισμένων» Τούρκων πολιτών, η αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία Ταξίμ, επιτρέποντας την επιστροφή των διαδηλωτών και ηρεμώντας τα πνεύματα.

Τι έγινε το Σάββατο

Αφορμή για τις ογκώδεις διαδηλώσεις στάθηκε η βίαιη εκδίωξη διαδηλωτών από πάρκο της Κωνσταντινούπολης,

οι οποίοι για έκτη συνεχή ημέρα παρέμεναν στο χώρο διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών στην περιοχή. Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Παρασκευής, για δεύτερη συνεχή ημέρα, επέμβαση στην κατάληψη «Occupy Gezi Park». Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει από τις 26 Μαΐου στο μητροπολιτικό πάρκου αντιδρώντας στα σχέδια αναμόρφωσης της περιοχής που περιλαμβάνουν την ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τις βίαιες επιχειρήσεις καταστολής της αστυνομίας στην κατάληψη του μητροπολιτικού πάρκου στην πλατεία Ταξίμ ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μία νεκρή.

Ιατρικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters ανεβάζουν τον αριθμό των τραυματιών στους 1.000 μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Ιατρών, έξι άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους τουλάχιστον στον ένα τους οφθαλμό λόγω των χημικών αερίων.

Δίχως να υπάρχει επίσημη αναφορά, πέρα από τα δακρυγόνα, προβάλλεται από τους διαδηλωτές ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία αποχώρησε σήμερα το απόγευμα από την πλατεία Ταξίμ, την οποία κατέκλυσαν αμέσως χιλιάδες διαδηλωτές.

Ο Ερντογάν καλεί σε αυστηρό τόνο τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα από τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες τους και διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία για να διατηρήσει την τάξη κατά τη δεύτερη ημέρα ενός βίαιου κινήματος διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησής του.

«Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες», τόνισε ο Ερντογάν.

«Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, εκεί είναι σήμερα και εκεί θα είναι αύριο γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν», πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών τους.

«Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγουμε εκλογές και η χώρα αυτή κάνει την επιλογή της. Αυτοί που έχουν πρόβλημα με την πολιτική της κυβέρνησης μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους στα πλαίσια του νόμου και της δημοκρατίας. Ζητώ από τους διαδηλωτές να δώσουν αμέσως ένα τέλος στις πράξεις αυτές», τόνισε ο Ερνογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέστησε επίσης σαφές ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου οικιστικού σχεδίου στην περιοχή, το οποίο αποτέλεσε την αιτία για τις διαδηλώσεις.

Όπως υπογράμμισε η διαμαρτυρία «ενώ έχει ξεκινήσει για λόγους περιβαλλοντικούς, έχει πάρει μορφή ιδεολογική». «Ποιος είναι ο συνομιλητής μου» αναρωτήθηκε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχθηκε επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αστυνομία ενήργησε με ακραίο τρόπο. «Υπήρξαν λάθη στις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας κυρίως στη χρήση του αερίου πιπεριού» είπε ο πρωθυπουργός πριν από λίγο στην Κωνσταντινούπολη και συνέχισε: «Ζήτησα από το υπουργείο Εσωτερικών να διερευνήσει το θέμα». Αλλά, τόνισε «δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεται η σημερινή κυβέρνηση ως «αντι-περιβαλλοντική» και «αντι-πράσινη».

Μαζική πορεία προς την πλατεία Ταξίμ

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, χθες, χιλιάδες κόσμου άρχισαν να πορεύονται, ακόμη και από την ασιατική Κωνσταντινούπολη, περνώντας πεζή τη γέφυρα του Βοσπόρου, για να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Στην πλατεία έκαναν πορεία απλοί πολίτες και γνωστοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο πρωταγωνιστής της προβαλλόμενης και στην Ελλάδα πρωταγωνιστής της γνωστής σειράς «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», Χαλίτ Εργκέντς.

Παρατηρητές σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για έκρηξη «λαϊκής» αγανάκτησης. «Ο Τούρκος πρωθυπουργός και το AKP, παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής με πρωτοφανή δημοκοπικά ευρήματα μετά από δώδεκα χρόνια εξουσίας».

«Το αίσθημα αγανάκτησης του κόσμου ξεκινά περισσότερο από την αύξηση τον τελευταίο καιρό των δεσμών μεταξύ θρησκείας και πολιτικής, από τις επεμβάσεις που γίνονται στον τρόπο ζωής ενός μέρους του πληθυσμού, και την αδιαφορία απέναντι στα αιτήματα ορισμένων κοινωνικών ομάδων», λέει ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Ζαμάν» Γιαβούζ Μπαϊντάρ. «Όλη η προσοχή εστιάζεται στις επιπτώσεις που θα έχουν στο μέλλον της Τουρκίας οι Κούρδοι» τονίζει ο ίδιος, που θεωρεί ότι η αγωνία αυτή αυξάνει τον εκνευρισμό του πλήθους των διαδηλωτών.

«Πρόκειται για τη διαμαρτυρία μιας καθόλου ευκαταφρόνητης κοινωνικής ομάδας, μιας από τις σημαντικότερες ψηφίδες που συγκροτούν (κατά την Οθωμανική παράδοση) το τουρκικό σύνολο» προσθέτουν παρατηρητές.

Γκιουλ: Οι διαδηλώσεις έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει η «λογική» και η «ηρεμία» σήμερα. «Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος καλώντας την αστυνομία να ενεργήσει «με μέτρο».

Στο πλευρό των διαδηλωτών και αστέρες του Χόλιγουντ

Μέχρι και ο Μπρους Γουίλις εξέφρασε από τις ΗΠΑ μέσω twitter τη συμπαράστασή του για τους διαδηλωτές. Μέσω κοινωνικών μέσων μεταδίδονται συνεχώς πληροφορίες και σχόλια. Διάφορα καταστήματα και καφετέριες στην γειτονική περιοχή του Πέρα έχουν ανακοινώσει δημόσια τους κωδικούς πρόσβασης στο διαδίκτυο που διαθέτουν. Χτες το βράδυ ματαιώθηκαν διάφορες εκπομπές σε τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, αφού οι καλεσμένοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στην πλατεία Ταξίμ.

Ωστόσο ο αυθορμητισμός των διαδηλωτών μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό, αφού το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι ματαιώνει τη συγκέντρωσή του που είχε προγραμματιστεί πριν από περίπου ένα μήνα να γίνει στην πλατεία του Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) της ασιατικής Κωνσταντινούπολης και ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ταξίμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα