«Λευκό» ψήφισαν για τρίτη φορά οι Ιταλοί βουλευτές

Στα μισά της σημερινής καταμέτρησης, πάνω από το ένα τρίτο των κοινοβουλευτικών και των περιφερειακών αντιπροσώπων είχαν ήδη ψηφίσει λευκό ή άλλους υποψηφίους από τον κύριο.

Τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια ήταν περισσότερα από 420, καθιστώντας αδύνατο για οποιονδήποτε από τους υποψηφίους να πετύχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων (672) των 1.007 εκλεκτόρων.

Από τον τέταρτο γύρο και μετά, η ψηφοφορία

θα διεξάγεται με απόλυτη πλειοψηφία (504 ψήφοι) και ο νέος επίσημος υποψήφιος της αριστεράς, ο πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, έχει σοβαρές πιθανότητες να εκλεγεί.

Η άρνηση του Γκρίλο

«Ουδείς στο εσωτερικό του M5S διανοήθηκε ή ονειρεύτηκε ποτέ να ψηφίσει τον Πρόντι για την προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν θα το διανοηθεί ούτε και στο μέλλον», είπε ο Μπέπε Γκρίλο αρνούμενος να τον υποστηρίξει.

Επισήμως το M5S πιθανόν να συνεχίσει να ψηφίζει το απόγευμα τον δικό του υποψήφιο, τον Στέφανο Ροντοτά. Ο ίδιος ο Ροντοτά, συναντώμενος με τους εκπροσώπους του κινήματος στην βουλή και στην γερουσία σήμερα το πρωί, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κάνει ένα «βήμα πίσω», αν θεωρηθεί ότι αποτελεί εμπόδιο στην εκλογή κάποιου άλλου υποψήφιου.

«Εξηγήσαμε ότι θέλουμε να συνεχίσει να είναι ο υποψήφιός μας, διότι ότι αποτελεί επιλογή των μελών του κινήματός μας», τόνισε η εκπρόσωπος του M5S στη βουλή, Ρομπέρτα Λομπάρντι.

Ωστόσο η έκβαση της τέταρτης ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, το απόγευμα, παραμένει αβέβαιη.

Και η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν στηρίζει την προσπάθεια, καθώς χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα Πρόντι «μια υποψηφιότητα που διχάζει».

Ο Μάριο Μόντι και η κεντρώα συμμαχία Κίνημα Πολιτών (SC) πρότεινε το πρωί την υποψηφιότητα της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Άννας Μαρίας Καντσελιέρι.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», τουλάχιστον είκοσι μέλη του SC έκαναν σαφή την πρόθεσή τους να ψηφίσουν τον Πρόντι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα