Νέος Πάπας ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αΐρες, Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία του που το Βατικανό εκλέγει Ποντίφικα από τη Λατινική Αμερική.

Ο Λευκός καπνός βγήκε στις 19:06 ώρα Ιταλίας (20:06, ώρα Ελλάδας) από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό. Οι 115 καρδινάλιοι από την Τρίτη το απόγευμα χρειάστηκε να ψηφίσουν πέντε φορές για να εκλέξουν τον νέο ηγέτη της Καθολικής εκκλησίας.

Το συγκεντρωμένο πλήθος στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου ξέσπασε σε επευφημίες και χειροκροτήματα ενώ οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα. Οπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία πλήθος κόσμου συρρέει στην πλατεία για να ενωθεί

με τους χιλιάδες πιστούς που βρίσκονται ήδη εκεί.

Με την ανακοίνωση του ονόματος το πλήθος δεν σταμάτησε να επευφημεί ακόμη και όταν εμφανίσθηκε στο μπαλκόνι ντυμένος στα λευκά για να ευλογήσει τους πιστούς.

«Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος Α, , στις πρώτες του δηλώσεις από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Ο πρώτος Λατινοαμερικάνος Πάπας, και ο πρώτος Ιησουΐτης που γίνεται Πάπας, ζήτησε από τον κόσμο να προσευχηθεί για τον προκάτοχό του τον Βενέδικτο ΙΣΤ.

Κάλεσε δε τους πιστούς να «ακολουθήσουν το δρόμο της αδελφοσύνης, της αγάπης» και του «ευαγγελισμού» και ζήτησε από το πλήθος ενός λεπτού σιγή: «Προσευχηθείτε για μένα και δώστε μου την ευλογία σας» είπε.

Ο νέος Πάπας παιδί πενταμελούς οικογένειας γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στην Αργεντινή. Ο πατέρας τους εργάτης στο σιδηρόδρομο ήταν ιταλικής καταγωγής το ίδιο και η μητέρα του. O Μπεργκόλιο σπούδασε Χημικός Τεχνικός, όμως η αναζητήσεις τον οδήγησαν στη φιλοσοφία την οποία και δίδαξε σε σχολεία ενώ παράλληλα σπούδαζε θεολογία. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1969 και το 1992 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος II τον όρισε επίσκοπο στο Μπουένος Αιρες και αρχιεπίσκοπο το 1997.

Ο νέος Πάπας έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ενάντια σε ζητήματα όπως η ευθανασία και οι εκτρώσεις, ίσως να οφείλεται στην αυστηρή Ισουήτικη παιδεία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα