Λιτότητα über alles

«Αν θέλει κανείς να επιλύσει οριστικά διαρθρωτικά προβλήματα δεν μπορεί να αποφύγει μία περίοδο προσαρμογής η οποία μπορεί να είναι επώδυνη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, απαντώντας σε ερώτηση, αν η παραδοχή του ΔΝΤ ότι υποτιμήθηκαν οι συνέπειες της λιτότητας στην οικονομία των χωρών της κρίσης, αποτελεί κόλαφο για την πολιτική της τρόικας.

Σχολίασε την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Έχει

τις δικές του αντιλήψεις για την επίλυση των προβλημάτων και αυτό είναι θεμιτό. Στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις της Ελλάδας δεν αναμιγνύομαι. Οι όροι για το πρόγραμμα βοήθειας είναι συμπεφωνημένοι και θα πρέπει να εκπληρωθούν».

Απέρριψε τις προτροπές για πολιτική τόνωσης της οικονομίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση. «Αυτό μπορεί να συμβεί κατ’ εξαίρεση σε μια περίπτωση οικονομικής κρίσης, αλλά, όταν πρόκειται για κρίση χρέους, όπου πρέπει κυρίως να ανακτηθεί η αξιοπιστία, αυτή η πολιτική δεν έχει νόημα», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσφατα αποθάρρυνε από την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων πολιτικών τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, το ΔΝΤ, η Κομισιόν, ο ΟΟΣΑ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η γερμανική πολιτική είναι ισορροπημένη και ότι η Γερμανία συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών ανισοτήτων».

Διευκρίνισε όμως ότι δεν πρόκειται να αποφασιστεί πακέτο λιτότητας για τη Γερμανία μέσα στο 2013. Σημειώνεται ότι φέτος θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές στη Γερμανία.

Όσον αφορά στην Κύπρο, ο Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι «είμαστε ακόμη μακριά» από την έγκριση ενός πακέτου στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε μεγάλη δύναμη στην εξωτερική πολιτική»

Σε άλλη συνέντευξή του, στη Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι η Γερμανία φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στη γεωπολιτική σκηνή. «Η Γερμανία δεν θέλει πια να είναι μια μεγάλη δύναμη στην εξωτερική πολιτική, πώς θα το μπορούσαμε μετά τον Χίτλερ και το Άουσβιτς; Η ιστορία αφήνει για καιρό ίχνη», είπε. «Δεν ζηλεύουμε καν τη Γαλλία και τη Βρετανία που είναι δυνάμεις στην εξωτερική πολιτική. Δεν το βλέπουμε μόνο στο Μαλί, αλλά το είδαμε επίσης στη Λιβύη και λίγο στη Συρία», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα