Λογιστικές αλχημείες για την «εμφάνιση» πρωτογενούς πλεονάσματος

Παρά τις λογιστικές αλχημείες, του κ. Σταϊκούρα ο προϋπολογισμός έχει πρωτογενές έλλειμμα που φτάνει στο 1,5 δισ. ευρω. Για να κρύψει αυτή την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας πήρε κονδύλια ύψους 1,5 δις ευρώ από την πρόσφατη δόση του δάνειου της τρόικα (τα χρήματα που ήρθαν

από τις ευρωπαϊκές τράπεζες) και τα «βάφτισε» ως φορολογικά έσοδα!

Για να «φτιάξει» αυτήν την μαγική εικόνα του προϋπολογισμού (ότι δηλαδή το «ταμείο» έχει πλεόνασμα… εν μέσω κρίσης) ο κ. Σταϊκούρας :
• Κράτησε χρήματα στα ταμεία παγώνοντας επιστροφές φόρους 663.000.000 ευρώ που δικαιούνται φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις
• Ψαλίδισε κατά 1,3 δισ. ευρώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το μόνο αναπτυξιακό εργαλείο που έχει απομείνει για να γίνουν έργα στην χώρα και να πέσει χρήμα στην αγορά

Παρά τα κόλπα του κ. Σταϊκούρα η κακή πορεία του προϋπολογισμού αποτυπώνεται στην είσπραξη των… πραγματικών φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

• Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 593.000.000 ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

• Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 585.000.000 ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

• Τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΦΑΠ 2011) παρουσίασαν υστέρηση κατά 253.000.000 ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

• Οι εισπράξεις από το ΦΠΑ πετρελαιοειδών καταγράφουν υστέρηση 265.000.000 ευρώ

• Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στα τσιγάρα και τα ποτά, εισπράχθηκαν 352.000.000 ευρώ λιγότερα

Από τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει ότι το Γενικό Λογιστήριο του κράτους δεν «έγραψε» στις δαπάνες 606.000.000 ευρώ για επιστροφές φόρου παρελθόντων ετών και 3,45 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες.

Με τη δικαιολογία, ότι τα ποσά αυτά αφορούν σε παλαιότερα χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών «έκρυψε» τις συγκεκριμένες δαπάνες σε παλαιότερους προϋπολογισμούς. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει ταμειακό πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ όταν κανονικά ο προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013 θα έπρεπε να δείχνει πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ!

Keywords
Τυχαία Θέματα