Λύση για τους μπλοκαρισμένους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Το πρόβλημα με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς μένει άλυτο εδώ και 40 χρόνια. Όπως εξηγούν από το υπουργείο δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους μπλοκάρουν: οι εκτάσεις πολλών οικοδομικών συνεταιρισμών είναι δασικές ή έκτος περιοχών όπου επιτρέπεται η χωροθέτηση οικοδομικών συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» το «πολεοδομικό εργαλείο» που δίνει την λύση θα αφορά μόνο συνεταιρισμούς που έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται δεν χωροθετούνται περιοχές

σε δάση, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους. Με βάση όσα προβλέπονται στις νέες προς πολεοδόμηση περιοχές, θα επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κατοικίας-και όχι η δημιουργία μεγάλων καταστημάτων, τραπεζών και ξενοδοχείων.

Κατ’εξαίρεση θα επιτρέπεται να κτίζονται μόνο αθλητικές εγκαταστάσεις και πολύ μικρά καταστήματα άμεσης εξυπηρέτησης. Με τον τρόπο αυτόν, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, «αναβαθμίζονται υπάρχοντες οικισμοί ενώ καλύπτονται οι απαιτήσεις για τον πολεοδομικό σχηματισμό»

Σημειώνεται ότι για ειδικές περιπτώσεις πολεοδόμησης όπως είναι οι περιπτώσεις αστικών αναδασμών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση του οικοδομικού συνεταιρισμού στο Πικέρμι ,η ελάχιστη περιοχή πολεοδόμησης είναι τα 300 στρέμματα. Και αυτή είναι μοναδική περίπτωση όπως εξηγούν από το ΥΠΕΚΑ, που θα γίνει ανταλλαγή εκτάσεων στην Αττική.

Ποιους αφορά

Δικαιούχοι ανταλλαγής είναι όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που βρίσκονται σε δάση ή εκτάσεις που απαγορεύεται η δόμηση. Επίσης οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί των οποίων οι εκτάσεις έχουν ενταχθεί σε ρυμοτομικό σχέδιο και μετά την ψήφιση του Νόμου 998/79 τα σχέδια είτε κρίθηκαν άκυρα είτε πρέπει να ακυρωθούν.

Επιπλέον δικαιούχοι είναι και οι συνεταιρισμοί που είχαν προχωρήσει σε ιδιωτικές πολεοδομήσεις των οποίων η μελέτη είχε εκπονηθεί και εγκριθεί με τον Νόμο 1947/91 και κρίθηκε μη νόμιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω έλλειψης εγκεκριμένου χωροταξικού πλαισίου.

Η όλη διαδικασία, δηλαδή ποια είναι τα δικαιώματα που μεταφέρονται με ποια αξία και με ποια προτεραιότητα θα γίνεται ηλεκτρονικά με βάση προκαθορισμένη διαδικασία. Δεν θα υπάρχει καμία ανθρώπινη επαφή.

Keywords
Αναζητήσεις
κοκοσαλακης κατασκευες
Τυχαία Θέματα