Μ. ΣΠΙΝΤΕΛΕΓΚΕΡ: ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

16:40 1/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Ο φανατικός οπαδός της Μέρκελ επισημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση με κοινή οικονομική και νομισματική πολιτική ανεξάρτητα από την παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη.


Επ’ αφορμής της ψηφοφορίας της Τετάρτης στην αυστριακή Βουλή, ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ, Αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι «ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και στην πραγματικότητα η ομπρέλα διάσωσης για τις προβληματικές χώρες».

Σε συνέντευξή του στην δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο ίδιος σχολίασε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες υπήρξε μεγάλη πρόοδος. Διαπίστωσε, όμως, ότι απαιτείται «μια γενική επισκευή και στη διαδικασία αυτή πρέπει να δοθεί δυνατότητα πλήρους συμμετοχής των πολιτών», αποσαφηνίζοντας ότι «πολλοί από τους αυτούς δεν καταλαβαίνουν πλέον όρους όπως Μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας και Δημοσιονομικό Σύμφωνο».

Αναφορικά με το ευρώ, επικαλέστηκε έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία, η διάλυση της ευρωζώνης θα προκαλούσε αύξηση της ανεργίας στην Αυστρία κατά 9% από 4,5%, που βρίσκεται σήμερα και το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 1/10.

Σχετικά με τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (Tobin tax) ο κ. Σπίντελεγκερ σημείωσε πως δεν αποτελεί μόνον μια αριστερή τοποθέτηση. Εξήγησε πως θα ήταν μια λάθος εξέλιξη, εάν η οικονομία δεν έχει επαρκείς πόρους, επειδή αντ’ αυτού γίνονται επενδύσεις σε περισσότερο κερδοφόρα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.  «Αυτός ο φόρος θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγή κατεύθυνσης» τόνισε και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτό δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί πόσο θα αποδίδει».

Keywords
Τυχαία Θέματα