«ΜΑΥΡΕΣ» ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ

Δυσάρεστα είναι τα… μαντάτα που έρχονται από την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ισπανία, καθώς την προειδοποιεί για την απώλεια πρόσβασης στις αγορές εάν αποτύχει να μειώσει το έλλειμμά της.

Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την Ισπανία αναμένοντας πλέον μείωση 1,7% του ΑΕΠ για το 2012 και 1,2% για το 2013.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξημένη ανεργία, που φθάνει στο 24,6%, ενώ στους νέους κάτω

των 25 ετών το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 53%.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, η Κυβέρνηση Ραχόι έχει υιοθετήσει ισχυρά μέτρα λιτότητας και σε συνδυασμό με τη στήριξη από την Ευρωζώνη θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Το πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται να φέρει ύφεση, αλλά  η χώρα θα πετύχει τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 6,3% του ΑΕΠ για το 2012 και θα φτάσει κοντά στον στόχο του 4,7% το 2013.

«Οι εντάσεις στις αγορές ενδέχεται να κλιμακωθούν και να απειλήσουν την πρόσβαση στις αγορές» της Ισπανίας, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη χώρα ζητώντας για να ηρεμήσει το κλίμα «μια έγκαιρη εφαρμογή των αποφάσεων της (ευρωπαϊκής) συνόδου (του Ιουνίου) και συνεχείς προόδους προς μια δημοσιονομική και τραπεζική ολοκλήρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πάντως το ΔΝΤ κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να «τηρήσει αυστηρά» τις πολιτικές λιτότητας που έχουν στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, ενώ ζήτησε «επιπλέον προόδους στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εργασίας».

Διαβάστε επίσης:

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ 300 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα