Μάικλ Ντάγκλας: Μεταξύ ανδρών

Τη στιγμή που ο Μάικλ γνωρίζει τη μέγιστη αναγνώριση από το κοινό και τη βιομηχανία του σινεμά έρχεται το πιο ύπουλο χτύπημα. «Δεν γίνεται να σου πηγαίνουν όλα καλά», θα το φιλοσοφήσει και θα ριχθεί με τα μούτρα στον αγώνα . Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Τρία χρόνια πήγε και γύρισε στην κόλαση. Η Κάθριν μπαινόβγαινε στις κλινικές και ο μεγάλος του γιος θα έμενε στη φυλακή ως το 2018. Και ενώ οι περισσότεροι θα κλείνονταν στο καβούκι τους και θα αναθεμάτιζαν την τύχη τους την κακή , ο Μάικλ ακολούθησε τον δικό του κώδικα επιβίωσης. Έτσι εξηγείται

η φετινή του μεταμόρφωση από σούπερ σταρ ….σε ηθοποιό. «Τίποτα δεν είναι δεδομένο» , ομολογεί. Ήταν στιγμές που ο φόβος και η αγωνία κόντευαν να τον γονατίσουν.

Όμως ο Μάικλ είναι γεννημένος νικητής. Έβαλε και το χεράκι της η καλή νεράιδα. Το σενάριο του Σόντερμπεργκ βρήκε τον Μάικλ ανάμεσα στις ακτινοβολίες και την μοναξιά. Ο ρόλος του Λιμπεράτσε ήταν ο πιο απαιτητικός της καριέρας του και μαζί ο πιο επικίνδυνος. Το να υποδυθείς τον εκκεντρικό γκέι σόουμαν , εύκολα μπορεί να σε βυθίσει στους σκοπέλους της μανιέρας . Για τον Μάικλ η επιθυμία για ζωή είναι πιο δυνατή από την πραγματικότητα. Παλεύει με το ρόλο και την αρρώστια. Ένα χρόνο αργότερα, η Κρουαζέτ μένει άναυδη μπροστά στο σαγηνευτικό «Πίσω από το κηροπήγιο» . Ο Μάικλ με φτερά και πούπουλα αυτοσαρκάζεται στο διπλό κρεβάτι . Με αστραφτερό χαμόγελο που θυμίζει τους παρουσιαστές των τηλεοπτικών σόου της δεκαετίας του `70, φαίνεται να διασκεδάζει στο ρόλο του Λιμπεράτσε που ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τη σεξουαλική του ταυτότητα και μάλιστα δεν δίστασε να μηνύσει τα έντυπα που «σχολίαζαν» τη ζωή του. Εκεί που υποκλίνεσαι στο μεγαλείο του Ντάγκλας είναι στον τρόπο …στην υπερβολή που φαίνεται ότι σιγοκαίει πάντα στην καρδιά του.

Τι ειρωνεία! Ο Σόντερμπεργκ αναζητά για τελευταία φορά την ουσία της σεξουαλικής επιθυμίας μέσα από τον πόθο του ηλικιωμένου σόουμαν για το νεαρό εραστή του την ίδια στιγμή που ο Μάικλ αρπάζεται από τη …..ζωή. Έχει περάσει καιρός από τότε που ο Μάικλ Ντάγκλας κυκλοφορούσε στη «Γουόλ Στριτ» ως κυνικός χρηματιστής που πατούσε επί πτωμάτων και .. στο τέλος έφευγε με το αγαλματίδιο στο χέρι. Κάτι που ίσως ο πατέρας Κερκ δεν του συγχώρεσε ποτέ αφού ο ίδιος δεν κατάφερε να κερδίσει την πιο σημαντική διάκριση της Αμερικανικής Ακαδημίας. «Βρέθηκα στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Ο μπαμπάς στ’αλήθεια ζήλεψε. Λίγο.» , ήταν η σαρκαστική ατάκα του υιού. Ο Μάικλ ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τις συμπρωταγωνίστριες του μπαμπά. Ίσως τις θεωρούσε υπεύθυνες για την απουσία του Κερκ και την εγκατάλειψη της οικογενειακής στέγης. Μεταξύ αντρών ειλικρίνεια. Ο Μάικλ έχει απωθημένα. «Ο πόλεμος των Ρόουζ» του Ντάνι ντε Βίτο με συμπρωταγωνίστρια την Κάθλιν Τέρνερ είναι ίσως το πιο ρεαλιστικό αιμοσταγές διαζύγιο στο σινεμά. «Τι σημαίνει να είσαι “καλό παιδί” . Θα σας πω εγώ. Τίποτε. Ένα παχύ μηδενικό που χαμογελά σε όλο τον κόσμο;» , ομολογεί κυνικά ο Μάικλ. Φλερτάροντας με τις συμφορές, ανακαλύπτοντας τη σημασία της ζωής στα μικρά, απλά , πράγματα , ο Μάικλ ανατρέπει τις βεβαιότητες. Ίσως εν τέλει το μεγαλύτερο ταλέντο του Μάικλ Ντάγκλας είναι ο Μάικλ – άνθρωπος και η παράφορη αγάπη του για τη ζωή. Αυτό είναι το μυστικό του!

Keywords
Τυχαία Θέματα