ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Την πλήρη αντίθεση τους στη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας εκφράζουν οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι, παρά τις πιέσεις της τρόικα και των σχετικών κυβερνητικών σχεδίων.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Λανθασμένη κίνηση, με τραγικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τη φαρμακευτική δαπάνη, θεωρούν την εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας, εκτός από τους γιατρούς, οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, την ώρα που η τρόικα

πιέζει για πλήρη κατάργηση της σύνταξης συνταγών με τις εμπορικές ονομασίες των φαρμάκων.

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) προειδοποιεί πως η εφαρμογή του μέτρου όχι μόνο δεν θα περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά θα  οδηγήσει στην εκτόξευση της και παράλληλα  στη διάλυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και θα εκθέσει σε τεράστιο κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

«Αντίθετα με τις διαφαινόμενες προθέσεις της πολιτείας και υπό τις συνεχείς πιέσεις της Τρόικας σχετικά με την επιτακτική ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών, η συνταγογράφηση βάσει της δραστικής πρόκειται να εκτοξεύσει τη φαρμακευτική δαπάνη σε δυσβάστακτα για την ελληνική οικονομία μεγέθη μέσα από το φαινόμενο της υποκατάστασης» λένε τα μέλη της ΠΕΦ.

Σε απλά λόγια,  οι γιατροί αρνούμενοι να μεταβιβάσουν στους φαρμακοποιούς ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης τους απέναντι στους ασθενείς, γεγονός που θα υποβάθμιζε το ρόλο τους, θα στραφούν τελικά σε δοκιμασμένες λύσεις, όχι στα ανώνυμα γενόσημα αλλά σε φάρμακα  που γνωρίζουν και εμπιστεύονται, δηλαδή στα ακριβότερα πρωτότυπα.

Η παγίδα, σύμφωνα με τους Έλληνες Φαρμακοβιομήχανους, είναι λοιπόν πως το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εισαγωγής φθηνών ξένων φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας.

Πρόκειται για φάρμακα τα οποία παράγονται κατά κανόνα σε χώρες χαμηλού κόστους και συχνά, υπό αδιερεύνητες συνθήκες παραγωγής και ελέγχου.

Υπενθυμίζουν μάλιστα  την πρόσφατη ανάκληση από την Ε.Ε. 8 γενοσήμων που παρασκευάζονται στην Ινδία, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη, το θέμα των πλαστών φαρμάκων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ κ. Δέμο, «είναι αδύνατον να παραχθεί ποιοτικό φάρμακο με κόστος Ευρώπης και τιμές τρίτου κόσμου», ενώ καλεί το Υπουργείο Υγείας να τους εξηγήσει τους «αδιανόητους» λόγους για τους οποίους παραβλέπεται η αναπτυξιακή διάσταση ενός κλάδου, «με σημαντικές επενδύσεις στη χώρα, σταθερά αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα και ζωτική συνεισφορά στα κρατικά έσοδα και την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου».

Πάντως, η τρόικα καιρό τώρα πιέζει για επέκταση της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας σε περισσότερες, αν όχι όλες, σε περισσότερες από τις σημερινές 10 βασικές κατηγορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα