ΜΕ ΑΔΕΙΑ(;) ΒΑΛΙΤΣΑ Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πολιτική και όχι οικονομική στήριξη κομίζει στην Αθήνα η Καγκελάριος. Σαφές μήνυμα για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένει ο Αντ. Σαμαράς.

Όσοι ευελπιστούν σε δημοσιονομική χαλάρωση ή σε επιπλέον χρήματα θα απογοητευθούν. Όσοι αναμένουν λόγια παρηγορίας θα διαψευσθούν. Όσοι πάλι περιμένουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα

στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, μάλλον θα έχουν κάτι να αναμένουν από την αυριανή επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα, την πρώτη εν καιρώ μνημονίου και τη δεύτερη συνολικά στη χώρα μας (η προηγούμενη πριν 5 έτη επί Κ. Καραμανλή).

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup κι ενώ οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα παραμένουν «ανοικτές» η Γερμανίδα Καγκελάριος αναλαμβάνει – όπως εκτιμούν στο Μαξίμου – να στείλει μήνυμα στήριξης στη χώρα και την κυβέρνησή της και, ουσιαστικά, να προεξοφλήσει ότι – ανεξαρτήτως απόστασης με την τρόικα – το πρόγραμμα θα συνεχισθεί κανονικά και η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Αυτό, άλλωστε, προεξοφλούν και τα περισσότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης στη σημερινή τους αρθρογραφία. «Η καγκελάριος περιμένει από την Αθήνα βήματα προόδου και περικοπές, ενώ οι Έλληνες δικαίως αναμένουν ένα μήνυμα. Καταρχήν η Μέρκελ πρέπει να δείξει ότι δεν είναι η άσπλαχνη δικτάτορας της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως τη θεωρούν πολλοί Έλληνες. Πρέπει να δείξει ότι τιμά τις προσπάθειες της χώρας και ότι κατανοεί πόσο σκληρό μέτρο είναι η δραστική αύξηση των φόρων ή η μείωση των μισθών», σημειώνουν χαρακτηριστικά η FT Deutschland.

H Münchner Merkur, πάλι, κάνει λόγο για «υπολογισμένη κίνηση της Καγκελαρίου, η οποία δίδει το εξής δραματικό μήνυμα: παρά τα όποια σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και παρά τους δισταγμούς της τρόικας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Εφόσον αυτό συμβεί, δεν θα είναι δίχως κόστος για την ελληνική πλευρά. Η έλευση Μέρκελ, άλλωστε, δεν σημαίνει ότι το πακέτο μέτρων θα ελαφρύνει. Τουναντίον. Το ελληνικό πρόγραμμα εξακολουθεί να «φορτώνεται» με μέτρα στην αρχή του, δηλαδή στο 2013, με αποτέλεσμα ο όγκος και το βάρος των πλέον επώδυνων από αυτά να ληφθεί εφάπαξ στις αρχές του επόμενου έτους. Ως αποτέλεσμα, ένα σημαντικό μέρος της επιμήκυνσης που πιθανότατα θα εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά θα είναι, επί της ουσίας, αυτοχρηματοδοτούμενο (!) δεδομένου ότι θα βασίζεται στην απόδοση του ίδιου του προγράμματος.

Το έθεσε, άλλωστε, σαφώς ο Βολφγκαρντ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του τις προηγούμενες ημέρες. «Αυτοί, οι οποίοι λεν στους Έλληνες, ότι υπεύθυνοι για την κατάστασή τους είναι η γερμανική κυβέρνηση ή η Ευρώπη, λεν ψέματα», είπε στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ZDF «Berlin direkt» και επιπλέον ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών η παροχή περαιτέρω βοήθειας προς τη χώρα, καθώς πρώτα θα πρέπει να κατατεθεί η έκθεση της τρόικα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Περί αυτού πρόκειται, τα υπόλοιπα εί

Keywords
Τυχαία Θέματα