ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

Χωρίς την επί τόπου παρουσία ειδικών γιατρών γίνονται οι εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία, τη στιγμή που νόμος ορίζει ότι πρέπει να παρίστανται γιατροί της ειδικότητας του τμήματος που εφημερεύει. Σε πολλές περιπτώσεις η εφημερία «βγαίνει» από ειδικευόμενους.

Το ότι πραγματοποιούνται εφημερίες χωρίς την παρουσία των ειδικών γιατρών καταγγέλλει με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, το Κίνημα Νέων Γιατρών, αφήνοντας αιχμές κατά των διοικήσεων, οι οποίες εγκρίνουν τα προγράμματα εφημέρευσης.

Οι νέοι γιατροί αναφέρουν ότι στην πλειονότητα των επιστημονικών τμημάτων

των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ παρατηρείται ακόμα το φαινόμενο της έκδοσης προγραμμάτων εφημέρευσης ειδικευόμενου γιατρού, χωρίς τη συνδρομή ειδικευμένου. Όλες οι νομικές γνωμοδοτήσεις και οι υπουργικές αποφάσεις, ωστόσο, περιγράφουν την απόλυτη ανάγκη φυσικής παρουσίας ειδικευμένου γιατρού σε κάθε ιατρική εξέταση, διάγνωση κ.λπ.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για παράνομη μετάθεση ευθυνών σε ανειδίκευτους και για έκθεση ασθενών σε δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία τους περίθαλψη και αναρωτιούνται πως γίνεται ο ειδικευμένος γιατρός να προσφέρει την εμπειρία και τη γνώση του σε ένα επείγον περιστατικό, όταν βρίσκεται εκτός νοσοκομείου και χρειάζεται χρόνο για να παρευρεθεί στον χώρο της εξέτασης;

Keywords
Τυχαία Θέματα