Με μικρές βελτιώσεις το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου

15:32 1/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Εδώ και 14 ολόκληρα χρόνια οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να βρουν ένα κοινά αποδεκτό πακέτο μέτρων, όμως το νέο Κοινό Ευρωπαϊκή Σύστημα Ασύλου που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή του, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, σύμφωνα με την οργάνωση Pro Asyl.

Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, προβλέψεις για τη διαδικασία παροχής ασύλου, την οικονομική ενίσχυση των προσφύγων αλλά και τη διαδικασία απέλασης.

Πώς σχολιάζει το νέο πλαίσιο ο Καρλ Κοπ από την

ανθρωπιστική οργάνωση για τους πρόσφυγες Pro Asyl, μιλώντας στην Deutsche Welle;

«Εάν δει κανείς τα βήματα που έγιναν στο δρόμο προς ένα ενιαίο σύστημα ασύλου, θα διαπιστώσει ότι Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισαν ιδιαίτερα δραματικά πράγματα. Έτσι ορίζονται για παράδειγμα έξι λόγοι κράτησης (των προσφύγων): κατά την είσοδό τους στη χώρα, την επαναπροώθησή τους όταν μια χώρα δεν είναι υπεύθυνη, για λόγους διασφάλισης της δημόσιας τάξης, για την εξακρίβωση στοιχείων. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θεσμοθετεί αυτή την ευτελή πρακτική κράτησης και διευρύνει αυτό το δράμα. Αυτό σημαίνει ότι θα κρατούνται περισσότεροι αιτούντες άσυλο από ό,τι παλαιότερα».

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, μετά από εννέα μήνες και όχι μετά από δώδεκα, όπως ισχύει σήμερα, οι αιτούντες άσυλο θα έχουν το δικαίωμα να ψάξουν δουλειά. Δεν θα έπρεπε αυτή η εξέλιξη να ικανοποιεί τις οργανώσεις αρωγής;

«Και εμείς είμαστε υπέρ του να δίνεται εγκαίρως η ευκαιρία στους ανθρώπους να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να διευκολυνθεί έτσι η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας αλλά και στην εκπαίδευση. Αλλά δεν μπορούμε να το δούμε ως αντάλλαγμα για τους λόγους κράτησης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας λέει κάθε τόσο: ‘κοιτάξτε διευκολύναμε την πρόσβαση στην αγορά εργασίας’. Ωστόσο την ίδια ώρα δεν είχαν τη δύναμη να βάλουν τέλος στην πρακτική της κράτησης των αιτούντων άσυλο. Δεν απαγορεύθηκε ούτε καν η κράτηση παιδιών και νέων που έρχονται μόνοι τους και αυτό είναι ιδιαίτερα θλιβερό».

Keywords
Τυχαία Θέματα